Gospodarstvo

Gospodrastvo

zona
Gospodarski razvoj općine Grude, školski je primjer kako organiziranim i kvalitetnim radom, stvoriti jaku ekonomiju. Niz tvrtki iz Gruda, koje su već postale priznati brendovi, odlično posluju ne samo u našoj državi nego i mnogo šire. Mentalitet ljudi iz ovih krajeva, upravo se najbolje oslikava u gospodarstvu koje i u recesiji bilježi odlične rezultate, a niz novih postrojenja i širenje na zemlje regije u protekloj godini, samo su pokazatelj dobrog poslovanja poduzeća s područja naše općine.
Prostorna cjelina područja gospodarske zone Grude „ Pogana Vlaka – Poljanice“ ima površinu obuhvata od oko 35 hektara, nalazi se jugoistočno od centra Gruda izvan urbanog gradskog područja i udaljena je oko 7 kilometara jugoistočno od središnjeg dijela grada.

Projekt izgradnje poslovne zone „Pogana Vlaka – Poljanice“ u potpunosti je proistekao iz strateških opredjeljenja općine Grude te je dio realiziranja gospodarske politike ovog područja.

Na predmetnom lokalitetu preporučuje se izgradnja poslovno-proizvodnih objekata sa slijedećim sadržajima i djelatnostima:

– proizvodno-industrijski objekti sa ekološki prihvatljivim sadržajima

– komunalno servisne djelatnosti s pratećim sadržajima

– trgovačke i uslužne djelatnosti

– ugostiteljske djelatnosti ograničenog karaktera(caffe barovi, restorani i sl.)

– dr. slične djelatnosti

Gospodarski sadržaji unutar zone moraju biti definirani detaljnim urbanističko tehničkim uvjetima i zadovoljavati sve standarde, propise i kriterije u vezi sa zaštitom životne sredine, pri čemu se preporučuje izgradnja industrijskih pogona s ekološki prihvatljivim sadržajima.

 {youtube}8RHiFMXSJ8w{/youtube}