16. studenog 2023. godine svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude obilježen je Dan općine.

Prije početka svečanosti, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobu prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana u Gorici i kod spomen obilježja svim hrvatskim braniteljima u Grudama.

Svečanoj sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, društvenog, kulturnog i gospodarskog života Gruda, susjednih općina, gradova i županija te izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u Bosni i Hercegovini koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Svečana sjednica Općinskog vijeća započeta je himnom svih Hrvata „Lijepom našom“ te minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Prigodnim pozdravnim govorom svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Franka Leko. U svom obraćanju istaknula je kako je 18. studenoga rođendan Hrvatske zajednice Herceg Bosne, čiji je predsjednik bio naš sugrađanin Mate Boban, Dan naše općine, Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan sjećanja na žrtve grada Vukovara i Škabrnje.

Prisutnima se prigodno obratio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Načelnik Grizelj je govorio o urađenim projektima u protekloj godini ali i budućim planovima, s ponosom je istaknuo sve provedene aktivnosti. „Općina Grude zaslužuje da se projekti rade i da se zna njihova povijesna uloga. Čestitam svim Hrvatima Bosne i Hercegovine Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne“, poručio je načelnik.

U ime grada prijatelja Kiseljaka nazočne je pozdravio načelnik Mladen Mišurić Ramljak. U svom obraćanju istaknuo je kako je općina Grude primjer jedne uspješne općine te svim Gruđankama i Gruđanima čestititao Dan općine.

Prisutnima se obratio i predsjednika HDZ-a  i HNS-a BiH dr. Dragan Čović. „Drago mi je što sam danas u našim Grudama, jer sam i počasni građanin Gruda. Drago mi je što se svake godine prisjećamo svih ljudi koji su ugradili sebe da bi mi baštinili danas ono što jesmo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, u našim Grudama. Za mene ponos, posebno kada vidim svaki dan nešto novo, kako Grude postaju središte kulture, sporta i gospodarstva. Možemo se pohvaliti da predvodimo uistinu mnogo procesa“, poručio je predsjednik Čović.

U glazbenom dijelu programa nastupili su profesori Glazbene škole Grude Matea Palac i Jakov Grizelj uz pratnju na klaviru prof. Zvonimira Pejića.