Krajem prošlog tjedna pročistač otpadnih voda u Grudama pušten je u probni rad što je označilo kraj druge faze rekonstrukcije istoga.

Izvođač radova Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša uspješno je dovršila realizacije druge faze rekonstrukcije pročistača otpadnih voda koja je uključivala sanaciju i kompletno opremanje biološkog djela postrojenja uključujući bioaeracijski bazen, silos za mulj i sekundarne taložnice s popratnim crpkama, automatikom i zapornicama.  Ukupna vrijednost radova je iznosila 554.422,05  KM, te je projekt sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša F BiH i Ministarstva gospodarstva ŽZH.

Završetkom ove rekonstrukcije pročistač otpadnih voda je stavljen u funkciju u mehaničkom i biološkom segmentu tretiranja otpadnih voda.

Općina Grude je aplicirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2022. godinu, sa zahtjevom za sufinanciranje treće završne faze radova, kojom bi se rekonstruirali pomoćni objekti,  postrojenja za tretiranja mulja i uredio okoliš, što bi predstavljalo završetak projekta rekonstrukcije pročistača otpadnih voda.

U razdoblju prilagodbe moguća je pojava jačeg intenziteta neugodnih mirisa zbog bioloških procesa postizanja pune efikasnosti rada biološkog segmenta pročišćavanja otpadnih voda, zbog čega se mole svi stanari u području oko pročistača za razumijevanje.