Poziv na obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima. Dana 20. kolovoza 2022. godine, Groblje mira – Bile

 

U subotu, 20. kolovoza, na Groblju mira slavit ćemo svetu misu zadušnicu za sve žrtve totalitarnih režima.  Okupljanje će započeti u 11.30, nakon čega slijedi misno slavlje koje će predvoditi fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići.

Ove godine postavljeni su novi križevi za gradove Široki Brijeg i Ljubuški, za općine Posušje, Grude i Čitluk, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu. Prije Drugoga svjetskog rata župa Krnjeuša imala je oko 1.300 vjernika. Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću. Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu.

Nakon sv.  mise zadušnice svim žrtvama odat će se počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Učinit će to Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, te razna izaslanstva.

Pozivamo sve vjernike koji su u mogućnosti doći u subotu na Groblje mira kako bismo se zajedničkom molitvom sjetili onih koji su dali život za našu slobodu. Također, Memorijalno  središte Groblje mira, zahvaljuje svim medijima koji će izravno prenositi sv. misu ili popratiti čitav ovaj događaj.