Općina Grude, a i druge nadležne institucije s područja Županije Zapadnohercegovačke proteklih dana u više navrata apelirale su i upozoravale na učestalo nekontrolirano paljenje i izazivanje požara na području naše općine s velikim štetnim posljedicama.
Unatoč tome neodgovorno ponašanje pojedinaca se nastavilo!

Jučer 23. ožujka 2022. godine na području općine Grude neodgovorno ponašanje prouzročilo je požar u mjestu Tihaljina.
U gašenju požara sudjelovale su Javna vatrogasna postrojba Grude, novoosnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Tihaljina te mještani. Požar je lokaliziran oko 13 sati.
Ista stvar se tijekom jučerašnjeg dana ponovila u na lokalitetu Pocrte i Vrućice. Požarište je bilo obuhvatom veliko i prijetila je velika opasnost pa su uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grude bili angažirani i Dobrovoljno vatrogasno društvo Gorica, članovi mjesnih zajednica i mještani uz asistenciju Policijske uprave Grude. Ukupno je bilo angažirano preko 20 gasitelja. Vatra je zaprijetila i stambenim objektima koji su uz izuzetne napore gasitelja i obranjeni.

Za vrijeme intervencije na navedenim lokacijama Javna vatrogasna postrojba Grude zaprima poziv o novonastalom požaru u Grudama na lokaciji Banovac, lokaciji Seline i lokaciji Drinovačko Brdo koji su prouzrokovani neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Požari su nakon 3 sata gašenja u potpunosti i ugašeni. U gašenju su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba Grude te mještani navedenih mjesta.

Na najvećem požarištu u Pocrtama i Vrućicama gasitelji su uz velike napore tek iza ponoći stavili pod kontrolu požar koji je uništio preko 100.000 m2 šume i niskog raslinja. Spašene su kuće kojima je prijetio požar kao i dalekovod koji električnom energijom opskrbljuje naselja Rupine i Cere.

Požar u Pocrtama i Vrućicama je ponovno izbio ne nekoliko mjesta te su vatrogasci i danas na terenu. U međuvremenu je aktiviran i požar u Dragićini na lokaciji Baran.

U četvrtak 24.03.2022. godine zakazana je sjednica stožera Civilne zaštite općine Grude.
Bilo kakvo paljenje vatre je strogo zabranjeno, svi su se dužni pridržavati mjera o zaštiti od požara. Raspoloživo ljudstvo i materijalna sredstva su u potpunosti iscrpljeni.

Posebno skrećemo pozornost građanima da, ako neodgovornim ponašanjem izazovu požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom FBiH predviđene visoke i stroge kazne.
Svaku eventualnu prijetnju za izbijanje požara, kao i podatke o nastalom požaru odmah dojave Vatrogascima na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili Policiju na broj 122.

 

Zapovijednik stožera CZ općine Grude

Ljubo Grizelj