Zajedničkom svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke obilježen je Dan općine Grude.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na grobu pokojnog predsjednika HR HB mr. Mate Bobana u Gorici te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, uslijedilo je otkrivanje spomen obilježja povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Grude Franka Leko te izvijestila o radu OV kroz proteklo godinu a potom se nazočnima obratio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Načelnik je govorio o realiziranim projektima i svemu urađenom u protekloj godini, te budućim planovima. Naglasio je kako općina Grude nema značajnijeg datuma od 18. studenog te kako s ponosom baš na ovaj dan, dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Grudama i ova općina proslavlja svoj Dan. Također, najavio je nastavak ulaganja kako u infrastrukturne projekte, za koje očekuje i značajniju podršku s viših razina vlasti, tako i u razvojne, kulturne, gospodarske i sportske projekte i mlade.

Predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, čestitao je svima koji žive hrvatsko biće, hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, čestitao je 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne te svim žiteljima na području općine Grude dan Općine i dan Županije Zapadnohercegovačke.

U ime Skupštine Županije Zapadnohercegovačke nazočnima se obratio predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić, čestitavši Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan općine Grude i 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Zajedništvo našeg hrvatstva pokazujemo i danas šaljući snažnu poruku iz Gruda, poruku jedinstva i ustrajnosti u očuvanju naše povijesti, naše tradicije koju baštinimo stoljećima te epilog toga je zajedničko održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Grude i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke kazao je Jelčić.

Na svečanoj sjednici uručeno je Javno priznanje Zlatna plaketa općine Grude Domu zdravlja, zbog iznimnog doprinosa, nesebičnog rada u proteklih godinu i više dana skrbeći za zdravlje žitelja općine Grude u ovim uvjetima pandemije. Rad Doma zdravlja prepoznat je i priznat izvan granica naše općine.

Svečanost su glazbeno uveličali mladi glazbenici Stipe Iličić i Gabrijela Iličić.