Projektom memorijalnog Groblja mira-Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, neovisno o tom gdje je osoba ubijena, nestala ili pokopana, podigne bijeli križ.

Temelj za popis žrtava iz općine Grude je Grudski žrtvoslov.

Novčani iznos za podizanje jednog križa je 200 KM, što je više od stvarnog iznosa. Međutim, svrha je stvoriti fond za žrtve koje nemaju svoje srodnike.

Opće odredbe o podizanju križeva za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, možete pročitati na stranicama portala www.grobljemira.info u poglavlju Podizanje križeva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Općina Grude (1301) žrtva

Time će i svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Grude na Groblju mira biti postavljeno minimalno 1301 križ, koliko je do sada evidentiranih žrtava, bez obzira zna li se ili se ne zna za njihov grob ili mjesto stradanja.

Na križevima će biti napisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Popis žrtava možete preuzeti ovdje.

Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je sljedeći:

– Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i kontakt telefon uplatitelja

– Navesti prezime (ime oca) i ime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka), u zagradi navesti broj pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u općini Grude.

– Navesti naziv primatelja, broj žiro računa i iznos uplate (platiti u pošti ili banci)

Primjer uplatnice

 

 

 

 

 

 

 

 

Transakcijski račun Općine Grude (UniCredit Banka): 3380002210352749

Uplate iz inozemstva možete izvršiti na devizni račun Općine Grude (UniCredit Banka):

IBAN: BA39 3380 6048 0039 2205     SWIFT: UNCRBA 22

Donacije i dobrovoljni prilozi za podizanje spomen-križeva

Pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeva svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika ili se nitko za njih ne skrbi.

Zbog toga pozivamo institucije, udruge, poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje koji to žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one kojih se nema tko spomenuti.

Potrebne informacije možete dobiti na mail grobista@grude.info ili na tel. 039 660 908

Napomena:

Do 21. lipnja 2022. godine na transakcijski račun ukupno je uplaćeno 20.000 KM.

S tim iznosom će se moći financirati izrada 100 križeva na Groblju mira Bile  za žrtve II. svjetskog rata i poraća s područja općine Grude.