Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je za Lokalne izbore 2020. godine razvila online edukaciju “Obuka za rad u biračkom odboru”. Edukacija je dostupna na stranici https://obuke.izbori.ba na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

Pozivamo sve registrirane političke subjekte, članove biračkih odbora i njihove zamjenike, te osobe sa rezervnih listi za imenovanje u birački odbor da se registriraju na navedenoj stranici i upoznaju sa izbornim procesom putem e-obuka. Posebno ističemo važnost i značaj upoznavanja sa izbornim procesom mladih ljudi i glasača koji glasuju prvi put .

Također, edukacija može biti od koristi akreditiranim promatračima, posebno promatračima političkih subjekata koje prema članu 17.5 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine akreditiraju općinske/gradske izborne komisije i svim drugim osobama zaniteresiranima za izborni proces na biračkom mjestu.

Na navedenoj stranici, u gornjem desnom kutu se nalazi link “Prijava” kojim se otvara prozor za registraciju polaznika tečaja. Na dnu stranice kliknete na “Kreiranje novog korisničkog računa” nakon čega se otvara obrazac za unos neophodnih podataka za registraciju. Klikom na link “Kreiraj moj novi račun” kreira se vaš račun sa navedenim podacima a na mail koji ste unijeli dobit će te link kojim podvrđujete registraciju i aktvirate vaš račun.

Napomena: korisničko ime treba napisati malim slovima/kombinacija slova i brojeva.

Kako bi Centralna izborna komisija BiH imala evidenciju i izvještaj o članovima OIK/GIK koji su se registrirali i pristupili edukaciji, predlažemo da korisničko ime sadrži ime i prezime člana i šifru OIK/GIK.

Osim već navedene platforme za edukaciju, videa o radu biračkih odbora možete pogledati na YouTube kanalu:https://www.youtube.com/playlist?list=PLPbKtryLtpKiVSRlalJM-QdV_nrvv4zJ3.

OIK Grude