U petak, 8. svibnja 2020. godine u Parku hrvatskih velikana u Grudama održan je sastanak ugostitelja iz općine Grude sa zapovjednikom Stožera civilne zaštite općine Grude na kojem se razgovaralo o inicijativi ukidanja zabrane pružanja usluga u ugostiteljskim objektima. Ugostitelji su iznijeli svoje viđenje gdje su naveli da su dva mjeseca zakinuta za svoja egzistencijalna prava uz to da je golim okom vidljivo pranje ruku, dezinfekcija prostora i stvari kao i kratkotrajni kontakt osoblja i gostiju. S obzirom da se rigorozne mjere vezane za sprječavanje širenja korona virusa postupno ukidaju, počevši od zdravstvenih institucija, drugih uslužnih djelatnosti (frizeri, kozmetičari, pedikeri, trgovine) i oni zahtijevaju da im se omogući poslovanje, naveli su ugostitelji.

Zapovjednik Stožera Ljubo Grizelj upoznao je nazočne što su sve Stožer i općina Grude činili u protekli mjesec i pol, odnosno od izbijanja pandemije. Ukratko je predstavio i mjere pomoći poduzetnicima pogođenim posljedicama proglašene nepogode uzrokovane korona virusom COVID 19 koje je Općinsko vijeće Grude usvojilo na svojoj zadnjoj sjednici.

Inicijativa ugostitelja bila je stavljena na Stožeru civilne zaštite općine Grude održanom 9. svibnja 2020. godine i nakon rasprave svih članova Stožera jednoglasno je podržana inicijativa uz usvojen zaključak da se zatraži od Stožera civilne zaštite ŽZH i FBiH da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve da se što prije omogući rad ugostiteljskim radnjama i svim drugim gospodarskim subjektima u cilju što bržeg gospodarskog oporavka od posljedica pandemije.

Zaključak