ADRIATIC-CANYONING-logo--akronim 

 

Tijekom vikenda, tridesetak sudionika, predstavnika partnera na projektu Adriatic Canyoning, iz Širokog Brijega, Gruda, Herceg Novog, Obrovca i Zadra, upoznalo je ponudu aktivnog turizma drniškog područja, s naglaskom na zaštićene prirodne vrijednosti kanjona Čikole sudjelujući na trodnevnom događanju Čikola Adventure Week (CAW).

Sudionici projekta, uz pratnju stručnih vodiča, prošli su kanjon Čikole adrenalinskom stazom „viaferrata“. Oni manje skloni avanturi, obišli su najljepše vidikovce Čikole, te uživali u pogledu na Torak, Ključicu i kanjon Čikole. Istinsko adrenalinsko iskustvo doživjeli su spuštajući se 1,4 kilometara dugom trasom zip line-a u kanjonu Čikole.

Za kraj, sudionici su upoznali i surove čari planine Promine na biciklističkoj utrci, koja se u nedjelju održala u Drnišu. Uz prirodne ljepote, gostima su predstavljene i kulturne znamenitosti, te bogata gastronomska ponuda kraja u seoskim gospodarstvima na području Drniša, Miljevaca i Pakova Sela. Održana su i četiri stručna predavanja na temu turističke valorizacije i održivog korištenja zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Cijelo događanje je realizirano kroz projekt Adriatic Canyoning, koji je financiran iz INTERREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost je 1.879.251,32 EUR, od čega EU financira 85% vrijednosti projekta. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a partneri na projektu su Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Projektom je predviđena i organizacija Hercegovina Adventure Week-a koji bi se trebao održati u rujnu 2019. godine, nakon što bude instalirana sva potrebna turistička infrastruktura u Širokom Brijegu i Grudama, predviđena projektom Adriatic Canyoning.

Projektni tim

 

drnis 11

 

CAW zip line

2. dan kanjon 4

2. dan kanjon 11

3. dan trka