1

Polaganjem vijenaca na grobu pokojnog predsjednika HR HB  Mate Bobana u Gorici te ispred središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima danas je u Grudama počelo svečano obilježavanje Dana općine Grude, Dana ZHŽ-a kao i obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne i sjećanja na Grad heroj svih Hrvata – Vukovar, koji se obilježavaju 18. studenoga.

 

Nakon polaganja vijenaca u kino dvorani Grude održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je otpočela himnom svim Hrvata „Lijepom našom“ u izvođenju zbora Osnovne glazbene škole Grude i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Sjednici, koju je otvorio predsjednik Vijeća Draženko Vranješ  nazočili su brojni uglednici iz političkog, društvenog i kulturnog života Gruda, susjednih županija i načelnici susjednih prijateljskih općina iz RH dok su u izaslanstvu HNS-a koje je predvodio Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda PS BiH bili i predsjedateljica DN PFBiH i članica Predsjedništva HDZ BiH Lidija Bradara, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i brojni drugi.

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude u iscrpnom govoru o urađenom u protekloj godini ali i budućim planovima, istaknuo je kako općina Grude u svojoj 62.-godišnjoj povijesti u ovakvom administracijskom obliku, nema značajnijeg datuma od 18. studenog te kako s ponosom baš na ovaj dan, dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Gradama, i ova općina proslavlja svoj Dan. U svom obraćanju se prisjetio važnijih aktera ovog ali i brojnih drugih događaja i značajnih osoba te istaknuo važnost zajedništva te dobrih međuljudskih odnosa. S posebnim ponosom se osvrnuo na uspjehe grudskog gospodarstva te važnost decentralizacije javnih prihoda koja mora biti primjerena decentralizaciji obaveza lokalnih samouprava.

S njim se složio i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin obrativši se u ime svih nazočnih načelnika, te kazao kako upravo općine imaju najvažniju ulogu u organizaciji svakodnevnog života. Vukadin je, dotaknuvši se aktualnih izjava određenih političara, poručio, kako se hrvatski narod ne boji zveckanja oružja i kako načelnike nikakvi amaneti osim europskog puta Bosne i Hercegovine ne zanimaju.

“Grude se osim svojim gospodarstvenicima ponose i svojim sportašima, posebno rukometašicama te grudskim mažoretkinjama kao i brojnim kulturnim manifestacijama”, kazao je načelnik Grizelj te najavio nastavak ulaganja kako u infrastrukturne projekte, za koje naravno očekuje i značajniju podršku sa viših razina vlasti, tako i prije svega u  obrazovne ustanove. Potpora studentima kao i programima namijenim mladima općenito neće izostati, nastavio je te istaknuo i neke prekogranične projekte u kojima ova općina sudjeluje kao i realiziran projekt poboljšanja učinkovitosti općinske administracije.

Bariša Čolak je također posebno istaknuo važnost grudskog gospodarstva nazvavši ga već “europskim brendom” koje, kako je kazao, na najbolji način doprinosi razvoju općenito ali i opstanku ljudi na ovim prostorima.

Svi govornici su se dotakli i predstojeće presude hrvatskim generalima u Haagu dok je u svom govoru, u ime brojnih gostiju iz Republike Hrvatske, Jure Katić, gradonačelnik prijateljskog grada Slunja još jednom zahvalio žiteljima općine Grude koji su prihvatili i pomogli prognanim Slunjanjima u Domovinskom ratu.

Ove godine, javno priznanje je dodijeljeno tvrtki TP Drinovci d.o.o. Grude.

{gallery}/2017/dan_opcine_2017{/gallery}