U cilju promicanja poslovnog ozračja i jačanja konkurentnosti, krajem svibnja Općinski načelnik donio je rješenje o uspostavi Mehanizama koordinacije za suradnju s privatnim sektorom općine Grude, koji treba rezultirati uspostavom kvalitetnije javno-privatne suradnje i otvoriti prostor za dijalogu o svim temama bitnim za gospodarski razvoj općine Grude.

U petak 16. lipnja održan je prvi sastanak Mehanizma koordinacije na kojem je predstavljen koncept započetih regulatornih reformi u okviru projekta „LIFE“ Grupacije Svjetske banke, usmjerenog ka pružanju potpore lokalnim vlastima BiH na jačanju konkurentnosti i poticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za gospodarstvo i povećanje transparentnosti dosljednom primjenom propisa u cilju privlačenja novih investicija.

Općina Grude u sklopu navedenog projekta radi na popisivanju i reviziji svih administrativnih postupaka koje provodi općinska administracija, što bi u konačnici rezultiralo uspostavom E-registara svih administrativnih  postupaka i listi poticaja.

Mehanizam koordinacije za suradnju s privatnim sektorom općine Grude će  okupiti gospodarstvenike iz Gruda u cilju omogućavanja njihovog aktivnog sudjelovanja u procesu donošenja odluka i razmatranja planiranih reformi bitnih za gospodarski razvoj općine Grude.

Osnivanje Mehanizma i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i promicanja poslovnog ozračja na lokalnoj razini u BiH „LIFE“ koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu s Veleposlanstvom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, a općina Grude ovom je projektu pristupila u siječnju 2017. godine.