LogoDFF

Projekt „Dijalog za budućnost“ stvorio je pozitivno okruženja za uspostavu partnerstva među udrugama građana u slivnom području rijeke Neretve i Trebišnjice kako bi razvili svoju projektnu ideju te je približili javnosti i korisnicima. Inicijativa Ekološke udruge „Lijepa naša“ i partnerskih organizacija Centar za održivi razvoj i ekologiju “CORIE“ – Trebinje, Ekološke udruge „EHOO“ – Čapljina imala je za cilj povezivanje i razmjenu iskustva u izvannastavnim aktivnostima osam osnovnih škola u regiji na temu „NERETVA – rijeka koja povezuje“. Stručna predavanja, edukativne radionice na temu praćenja stanja riječnih ekosustava uz terensku nastavu, stručnu ekskurziju i završnu radionicu doveli su do uspostave zajedničke ideje praćenja svih sastavnica riječnih ekosustava na izabranim riječnim dionicama.

Završna radionica „Dječji samit o okolišu“, održana u Čapljini 13. i 14. 11. 2015. godine u Hotelu Mogorjelo imala je za cilj predstavljanje rada škola i učenika u likovnim, literarnim radovima i fotografiji. Svi radovi nastali su kao rezultat rada učenika i njihovih profesora koji su iskazali svoje viđenje života uz rijeku i stanja riječnih ekosustava. Svih osam osnovnih škola („Antuna Branka i Stanislava Šimića“ – Drinovci – Tihaljina, “Ivan Brlić Mažuranić“ – Ljubuški, „Lipanjske zore“ – Višići, „Crnići„ – Crnići – Stolac, “Marin Držić“ – Buna, „Ravno“ – Ravno, “Jovan Jovanović Zmaj“ – Trebinje i „Vuk Karadžić“ – Trebinje) nominirali su po tri rada iz svake tematske oblasti.

Prvi dan radionice učenici su predstavljali svoje radove, obišli Crpnu hidroelektranu Čapljina i Park Prirode „Hutovo blato“. U večernjim satima upriličena je svečana dodjela nagrada u sve tri kategorije, s tim da su učenici čitali i predstavljali nagrađene radove.

Nagrađeni literarni radovi su:

  • O.Š. „Ivane Brlić Mažuranić“ Ljubuški – Marija Tomić – Babino selo

  • O.Š. „Marin Držić“ Buna – Marko Glavaš – Pismo ministru

  • O.Š. „Lipanjske zore“Višići – Matea Buntić –Kroz četri godišnja doba

Nagrađeni likovni radovi su:

  • O.Š. „CRNIĆI“ Crnići – Marijana Goluža

  • O.Š. „Ivane Brlić Mažuranić“ Ljubuški – Martina Majić

  • O.Š. „ Vuk Karadžić“ Trebinje – Marija Mišeljić

Nagrađene fotografije su:

  • O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje – Jovanka Đerković

  • O.Š. „Ravno“ Ravno – Toni Tomić i Ana Šimunović

  • O.Š. „Antuna Branka i Stanislava Šimića“ Drinovci –Tihaljina – Ivona Mlinarević

Predsjednik ekološke udruge „Lijepa naša“ Čapljina gosp. Marinko Dalmatin uručio je posebno priznanje Plaketu za doprinos u promociji prirode i okoliša općine Čapljina u 2015. godini učeniku Ivanu Dugandžiću.

C:\Users\Marinko\Desktop\SAMIT O OKOLIŠU INTERNET SLIKE\IMG_0765.JPG

Drugi dan radionice profesori su iznosili svoje stavove, stajališta i predlagali ideje koje bi se mogle nastaviti i realizirati u narednom razdoblju. Napravljen je izlet u Park prirode Hutovo blato uz obilazak poučne/edukacijske staze te vožnja brodicama po kanalima, jarugama i rijeci Krupi na području Parka.

Projektni tim u suradnji sa partnerima preuzeo je odgovornost da se projektne ideje razrade i ponude školama, profesorima kao osnova za daljnji angažman i potpisivanje sporazuma o suradnji. Projektni tim i profesori zajedničkog su stajališta da se suradnja proširi i na druge škole u regiji koje su se spremne  uključiti u ovu inicijativu. Nastupom učenika iz Biskupijske klasične Gimnazije „Ruđer Bošković“ Dubrovnik sa predstavom „Voda“ stvorena je platforma za širenje ove ideje kroz prekograničnu suradnju sa školama iz Republike Hrvatske.

marinko1

marinko4

marinko8