dan opcine1editedPrije same Svečane sjednice okupljeni su u Parku hrvatskih velikana položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu i svim ratovima za Hrvatsku. Prigodnom molitvom za poginule završio je prvi dio događanja povodom proslave Dana općine Grude i 60. obljetnice osnivanja.

“Lijepom Našom” zbor Osnovne glazbene škole Grude otvorio je svečanu sjednicu Općinskog vijeća Grude. Voditeljica programa Ivana Bošnjak nazočne je pozvala na minutu šutnje za sve poginule hrvatske branitelje pale za slobodu svoga naroda kao i za žrtve terorističkog napada koji se dogodio u Parizu.

18. studeni se slavi kao Dan općine Grude, to je dan kada je u Grudama utemeljena Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, Dan Županije Zapadnohercegovačke, no to je istovremeno i dan sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje.

Predsjednik općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ pozdravio je sve nazočne goste, vijećnike i ostale prijatelje općine Grude. Govorio je detaljno o aktivnostima Općinskog vijeća u proteklom razdoblju, te je u svom govoru između ostalog naveo i predsjednike općine odnosno načelnike koji su obnašali ovu rukovodeću funkciju u općine Grude od njenog osnivanja 1955. godine. do danas.

U uvodnom dijelu svoje izlaganja Načelnik Ljubo Grizelj pozdravio je goste, naročito istaknuvši prisutne vodeće općinske dužnosnike iz proteklih šest desetljeća. U prvom dijelu govorio je o društveno-političkim prilikama u kojima funkcionira općina Grude, na koje sve probleme nailazi u radu i kako ih pokušava riješiti, dok je drugi dio govora uglavnom bio predstavljanje projekata koji su napravljeni, projekata koji se upravo realiziraju u ovom trenutku te planirane projektne aktivnosti koje će se pokušati realizirati u narednom razdoblju.

Ono što je osobito istaknuo kao projekt od iznimne važnosti za općinu Grude je zaobilaznica, koja sada ima i svoju sjevernu moguću varijantu. Načelnik Grizelj istaknuo je zadovoljstvo postignutim rezultatima na svim poljima gospodarskog i društvenog života, što se svakako ne treba uzeti kao nešto definitivno dobro, nego treba nastaviti svakodnevne napore za boljitak općine Grude i svih njezinih stanovnika.

Novoimenovani generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević u svom kratkom pozdravnom govoru čestitao je stanovnicima općine Grude njihov praznik, te izrazio zadovoljstvo stupnjem suradnje s općinom Grude i iskrenom željom za nastavkom iste.

Osobito svečano bilo je dodjeljivanje nagrada i priznanja općine Grude najboljima za ovu godinu. Dodijeljena su tri javna priznanja Nagrada općine Grude i to: prof. dr. Goranu Mariću, poduzeću Bili Brig d.o.o. Grude i Hrvatskom ženskom rukometnom klubu Grude-Autoherc.

Počasni građanin općine Grude postao je fra Vinko Mikulić.

Dobitnici priznanja, izuzev prof. dr. Gorana Marića koji je nagradu preuzeo nekoliko dana ranije na III. Susretu gospodarstvenika općine Grude, kratko su se prigodnim riječima, zahvalili na dodijeljenim im nagradama.

Najmlađima je pripala čast zatvoriti svečanu Sjednicu općinskog vijeća. Elena Leko i Lucija Palac, na glasoviru su izvele djelo Waltera Noona El Diablo.

dan opcine1edited

 

 dan opcine2edited
 
dan opcine3edited
 
dan opcine4edited
 
dan opcine5edited
 
dan opcine6edited