poduz1editedKao dio proslave Dana općine Grude u petak 13. studenog 2015. godine održan je III. susret gospodarstvenika općine Grude. Domaćin događaja bio je Agroturizam Marića Gaj u Ružićima, a okupilo je više od 120 gospodarstvenika, kao i drugi Gruđani i njihovi gosti.

Zrinski Pelajić, moderator događaja, povodom 60. godišnjice  općine Grude prezentirao je gospodarstvo općine Grude s naglaskom na razvojne perspektive u budućem razdoblju. Prikazao je Grude u brojkama, broj stanovnika, proračun, stopa zaposlenih i druge aktualne i zanimljive podatke. U Grudama je 170 gospodarskih društava, dok je 235 samostalnih obrta.Grudska poduzeća su u 2014. godini ostvarili  prihode od 615,8 milijuna KM, dok je dobit iznosila 48,76 milijuna KM.Istaknuo je povoljan zemljopisno – prometni položaj, te koliko od kolikog bi značaja izgradnja brze ceste na relaciji Mostar – Široki Brijeg – Grude i njihovo povezivanje na Jadransko-Jonsku autocestu. Time bi se otvorila mogućnost gospodarskog razvitka i zaustavljanja iseljavanja stanovnika s ovih područja.

Mogućnost za ulaganja postoji u ruralnom turizmu, poljoprivrednoj proizvodnji, kulturnom turizmu, obnovljivim izvorima energije i nizu drugih područja.

Načelnik općine Grude Ljubo  Grizelj na početku svog govora pozdravio je sve drage goste, osobito je istaknuo dva draga gosta, gradonačelnika grada Slunja Juru Katić sa svojim suradnicima, i Gorana Marića, saborskog zastupnika iz Gruda, koji je ujedno i jedan od važnijih ljudi HDZ-a u Hrvatskoj, kojemu  je ovom prilikom uručena  Plaketu općine Grude, pošto ne može biti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Grude u ponedjeljak 16. studenoga.

Načelnik  Grizelj je istaknuo da su prihodi poduzeća u općini Grude u protekle tri godine u rastu od 7%, i da su oni danas premašili 650 milijuna maraka, dobit poduzeća je rasla puno više, u protekle tri godine za 25%. Ono što je svima nama najvažnije je rast zaposlenih. Imamo podatak da 3402 građanina ima uredan uredan ugovor o radu.

Ivan Jurilj, direktor REDAH-a govorio je o dobroj suradnji općine Grude s razvojnom agencijom kojoj je na čelu kao i o budućim velikim zajedničkim planovima.  

Gradonačelnik Grada Slunja, grada prijatelja općine Grude, Jure Katić, čestitao je svim žiteljima općine Grude dan Općine. Ovim putem se i zahvalio svima, posebno Gruđanima, koji su 1991 godine pomogli gradu Slunju, koji su doživjeli veliki ratni progon stanovništva u tom vremenu.

Svim prisutnima obratio se i Goran Marić koji je također ovom prilikom čestitao Dan općine Grude i na svim rezultatima koji ostvaruju grudski poduzetnici. Zavičaj je mjesto koji se primijeti tek kada ga napustiš, a ja sam uvijek ponosan kada god dođem u Grude, istaknuo je Marić.I bez ovog priznanja koje sam dobio bio bih dužnik svojem rodnom mjestu, jer nema ništa prirodnije i normalnije nego biti dužan na daru života svom zavičaju, istaknuo je Marić.

 poduz1edited
 poduz2edited
poduz3edited
poduz4edited
poduz5edited