thumb 2BiH strana će konačno na Graničnom prijelazu Gorica – Vinjani Donji dobiti suvremen, međunarodni granični prijelaz koji će ispunjavati uvjete iz pravilnika o standardima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza u BiH, ali i europske standarde.

Upravo na tom prijelazu u općini Grude jučer je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude; Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje; Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH, Ljubo Pravdić v.d. direktora JP Ceste FBiH.

Kako je objasnio Dubravko Rodić, šef odjela za upravljanje i održavanje objekata UNO-a i graničnih prijelaza, dogovorena vrijednost radova je milijun i 574 tisuće maraka, a rok izgradnje je 180 kalendarskih dana.

Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje, kao nositelja radova, prezadovoljan je što konačno počinje izgradnja ovog graničnog prijelaza. – Vidite u kakvim uvjetima rade carinici i granični policajci i što ovako loši uvjeti predstavljaju u sigurnosnom i carinskom smislu, kao i u svim drugim aspektima koji su potrebni kako bi se nesmetano ostvario sam proces kontrole i protoka dobara i ljudi. Gorica je jedan izuzetno frekventan granični prijelaz. U Upravi imamo mandat i mogućnost zahvaljujući, prije svega Vijeću ministara, sredstva koja su nam na raspolaganju iskoristiti na najbolji mogući način. Iskoristit ću ovu prigodu da zahvalim kolegama iz Granične policije na maksimalnoj suradnji zato što zajedno ovaj dio posla radimo, ali i načelniku općine Grude Ljubi Grizelju koji nam se stavio maksimalno na raspolaganje i omogućio da dobijemo sve dozvole i krenemo u investiciju, istaknuo je Džakula.

 {mp4}fd_grude{/mp4}

Zadovoljstvo je iskazao i ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. – Do sada nisu ispunjavani ni minimalni tehnički uvjeti i zato sam zadovoljan što smo konačno krenuli u realizaciju projekta. Ulaganje u ovakve projekte osigurava ispunjavanje uvjeta u smislu zadovoljavanja elemenata i sigurnosti za kvalitetno i učinkovito obavljanje granične kontrole, kazao je Galić.

Ljubo Pravdić, iz JP Ceste FBiH, kazao je kako će na zahtjev načelnika općine Grude JP Ceste FBiH osigurati sredstva za izgradnju traka za teška teretna vozila dugog od 350 do 400 metara. – Nadam se da ćemo samim tim poboljšati uvjete kretanja i da će biti što manje čekanja na ovom graničnom prijelazu, kazao je v. d. direktora Pravdić.

Važan je ovo projekt i za putnički i robni promet, i neizmjerno smo sretni što smo dočekali početak realizacije, naglasio je Ljubo Grizelj. Napokon je došao trenutak da izvođača radova uvedemo u posao, što će učiniti investitor Uprava za neizravno oporezivanje. Radi se o velikom projektu za općinu Grude jer se tu nalaze i policija i carina. Istaknuto je da će prijelaz Gorica – Vinjani Donji biti zatvoren onog trenutka kad to bude neizbježno zbog sigurnosti radnika i sudionika u prometu, ali do tog trenutka o kojem će javnost biti pravodobno obaviještena prometovanje će funkcionirati.

{gallery}granicniprijelaz2015{/gallery}