thumb DSC 4357U Svadbenom salonu ‘Golden Palast’ u Orašju u organizaciji Vlada Županija Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske održana je sada već tradicionalna ‘Večer Hercegovine u Posavini’.

Na samom početku programa nakon što je uputio pozdrave dobrodošlice voditelj Veselko Čerkez izrecitirao je pjesmu ‘Hrvatska domovina’ koja je postala temelj današnje hrvatske himne ‘Lijepa naša’, a koju je izveo Zdenko Damjanović uz glazbenu pratnju svoga benda.
Glazbenu dobrodošlicu na hercegovački način gangom i bećarcem uputili su članovi županijskog HKUD-a ‘Hercegovac’ sa sjedištem u Širokom Brijegu, a dobrodošlicu na posavski način uputili su članovi HKUD-a ‘Kralj Tomislav’ iz Tolise spletom pjesama uz šargiju i violinu.  Članovi HKUD-a ‘Linđo’ iz Neuma predstavili su se s poznatom igrom-poskočicom ‘Linđo’.

Posavinom se do dugo u noć čula pjesma, odjekivali su zvuci gusala, gange, bećarca, šargije, lijarice, te je ovo bila još jedna nezaboravna večer druženja Hercegovaca i Posavljaka, a nastavak je druženja kojega Posavljaci priređuju u mjesecu travnju u Mostaru.
Zadovoljstvo suradnjom Hercegovine i Posavine izrazili su u prigodnim obraćanjima predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić, te predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i mandatar Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg. “Hrvatsko zajedništvo je preduvjet za rješavanje svih problema koji nas prate i na ovakvim druženjima naši dužnosnici trebaju da osnaže i ojačaju to zajedništvo. Svaki od ovih skupova ima tri osnovne dimenzije. Najprije upoznajemo kulturnu baštinu koja nam je zajednička i ugodno se družimo. Druga je susreti naših gospodarstvenika i poduzetnika koji unaprjeđuju poslovnu suradnju, razmjenjuju iskustva i uspješno sklapaju nove poslove. Treća dimenzija je što na ovim druženjima imamo prigodu razgovarati o zajedničkim problemima, političkim okolnostima u kojim živimo i radeći na tom zajedništvu pokušavamo te probleme lakše rješavati”, istaknuo je između ostalog Zdenko Ćosić predsjednik Vlade ZHŽ.                                    

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i Vjekoslav Bevanda ministar financija i riznice u Vijeću ministara i posebni izaslanik prof. dr. sc. Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika HNS-a BiH.

Na ‘Večeri Hercegovine u Posavini’ okupilo se oko 600 Hercegovaca i Posavljaka, te gostiju iz Središnje Bosne, Republike Hrvatske, Republike Srpske, Žepča, Distrikta Brčko i Tuzlanske županije iz gospodarskog, javnog, kulturnog i športskog života ovih regija, a među kojima je bilo i izaslanstvo općine Grude predvođeno načelnikom Ljubom Grizeljem i predsjednikom Općinskog vijeća Draženkom Vranješem.

{gallery}vecerhercegovineuposavini2015{/gallery}