altPrije nekoliko dana počela je s radom ambulanta obiteljske medicine Tihaljina. U ambulanti smo zatekli ljubazno osoblje, medicinsku sestru Gordanu Lukenda i doktora Vladu Šimunovića koji su  jednoglasno rekli da su oduševljeni sa izgledom i opremljenošću područne ambulante Tihaljina.

Radno vrijeme ambulante Tihaljina će biti dva puta tjedno, odnosno utorkom i četvrtkom od 08:00 do 14:00 sati. Medicinsko osoblje za sada nije definirano ali se pretpostavlja da bi od liječnika mogli ordinirati Vlado Šimunović, Danijel Prlić, Marija Vranješ, Jelena Nuić ili Josipa Mikulić.

U ambulanti obiteljske medicine Tihaljina će biti moguće izvaditi sve liječničke nalaze kao i u domu zdravlja Grude s tim da je jedini nedostatak ljekarna, rekao je za portal wwww.caffe-tony.com gospodin Vlado Šimunović.

Podsjetimo, u Tihaljini je 13.11.2014 godine a u sklopu obilježavanja Dana općine Grude otvorena ambulanta obiteljske medicine koja će u sklopu Doma zdravlja Grude nakon Sovića i Drinovaca od sada pružati usluge pacijentima i u Tihaljini. Taj dan, nazočne u Tihaljini pozdravio je ministar zdravstva u ŽZH dr. Stjepan Bogut koji je zahvalio Federalnom ministarstvu zdravstva, ZZO-u ŽZH, te Općini Grude koji su omogućili ponovno otvorenje ambulante u Tihaljini. Kroz crtice iz povijesti rekao je da je prvi liječnik u Grudama bio iz Tihaljine, a isti taj liječnik otvorio je područnu ambulantu u Tihaljini, koja tako ove godine slavi  više od 50 godina postojanja.

Ravnateljica Doma zdravlja Grude dr. Zdravka Erkapić svečano je presjekla vrpcu, otvorivši tako ovu hvale vrijednu ustanovu, te kroz iste provela nazočne, rekavši pritom da će ambulanta zahvaljujući Zavodu zdravstvenog osiguranja biti umrežena sa Domom zdravlja u Grudama. Ambulanta neće biti samo za obiteljsku medicinu, već ako bude potrebe opremljena je i za hitne slučajeve. 

Pacijent prvo što dobije jest nasmiješenost ljubaznih sestara, nakon toga ulazi u ordinaciju u kojoj se nalazi liječnik, gdje se odrađuje posao u prostoru novom, vrlo ugodnom u kojem vjerujem da radi vrlo stručno osoblje, rekla je dr. Erkapić, te dodala da će usluge za sada biti dva puta tjedno, a kasnije ako bude potrebe će biti osigurano svakodnevno sestra, a liječnik tri do pet puta.

Postojeća ambulanta u Tihaljini je izgrađena krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća financiranjem stanovništva te i donacijama tadašnjeg župnika fra Joze Zovke. U to vrijeme ambulanta je imala vrhunsku zubnu ordinaciju a početkom domovinskog rata te nakon raketiranja Gruda pacijenti su dolazili iz svih mjesnih zajednica u ambulantu Tihaljina bojeći se neposredne ratne opasnosti u Grudama. Tih ranih devedesetih godina doktor u ambulanti Tihaljina bio je gospodin Joško Maras.