thumb DSCI3211Središnja svečana proslava Dana općine Grude, održana je u ponedjeljak 17. studenoga 2014. godine. Pedeset deveti rođendan općine Grude obilježen je prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz molitvu fra Stanka Pavlovića kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana. Svijeće su zapalili i vijence položili općinsko izaslanstvo predvođeno načelnikom i predsjednikom vijeća, braniteljske udruge, gosti iz Slunja te ostala gostujuća izaslanstva. Proslava je nastavljena svečanom sjednicom Općinskog vijeća u kinodvorani.

Sjednica je otvorena himnom, koju je otpjevao zbor Osnovne glazbene škole Grude nakon čega je slijedila minuta šutnje, za sve poginule u svim ratovima. Općina Grude dijeli rođendan, 18. studenoga, s mnogim važnim povijesnim događanjima, kao što je Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, pad Vukovara, te rođendan Antuna Branka Šimića. 

Mnogobrojni gosti i izaslanstva su uveličali proslavu Dana općine. Prisutni su bili gradonačelnik prijateljskog grada Slunja Jure Katić, izaslanstvo predsjednika HNS i HDZ BiH dr. Dragana Čovića koje je predvodio tajnik HDZ – a Vlado Džoić, predsjednik Skupštine županije Zapadnohercegovačke Ante Mišetić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, nova počasna građanka Gruda Julienne Bušić, hrvatski konzul u Mostaru Velimir Pleša, zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Šimunović, mnogi načelnici i gradonačelnici iz susjednih općina, kao i iz Republike Hrvatske, predstavnici crkve,civilnih institucija i gospodarstvenika, članovi obitelji poginulih i nestalih u ratu. Mnogi su poslali svoje čestitke i isprike zbog nemogućnosti dolaska.

Predsjednik vijeća se zahvalio svojim vijećnicima i svim prisutnima na sudjelovanju, naglasio je dobru suradnju između izvršne i zakonodavne vlasti, te rekao da očekuje uspješnu iduću godinu.

Nakon predsjednika prisutnima se obratio načelnik općine Ljubo Grizelj koji je za početak pozdravio predsjednika vijeća, vijećnike te sve prisutne goste. On je govorio o protekloj godini i događajima koji su je obilježili, naglasivši dva događaja, katastrofalne poplave i opće listopadske izbore. Rekao je da ima velika očekivanja od nove vlast, dok je županijska suradnja zadovoljavajuće. Načelnik je rekao da je gospodarstvo najzdravija grana naše zajednice, te da se očekuje otvaranje preko sto novih radnih mjesta u idućoj godini. Govorio je o budućim općinskim projektima kao i onim koji su provedeni u protekloj godini. Neki od njih su poticajna zapošljavanja i sufinanciranje prijevoza. U budućim planovima je istaknuo nastavak rada na obilaznici, izgradnju graničnog prijelaza te urbanističko uređene centra Gruda. Načelnik je završio svoj govor pozivom za stvaranje pozitivne atmosfere.

Zbor glazbene škole uveličao je proslavu otpjevavši Šimićevu Opomenu. Prisutnima se obratio i konzul Velimir Pleša, rekavši da mu je zadovoljstvo prisustvovati ovom svečanom danu,  naglasio je dobru suradnju s Hrvatskom i stavio se na raspolaganje. Na kraju su načelnik Grizelji i predsjednik Vranješ dodijelili javna priznanja Srednjoj školi Antuna Branka Šimića i Julienne Bušić, koja je proglašena počasnom građankom Gruda.  

 {gallery}danopcine2014svecanasjednica{/gallery}