DSCI3119U sklopu proslave Dana općine Grude u petak, 14. studenoga 2014. godine održana je u prepunoj kinodvorani u Grudama promocija knjige Grudski žrtvoslov II. svjetskog rata i poraća. Večer sjećanja i spomena na žrtve počela je minutom šutnje za sve poginule, ubijene i nestale u svim ratovima te pozdravom načelnika općine Ljube Grizelja autorima, preživjelim sudionicima Križnoga puta, ostalim prisutnim gostima, te zahvalom svima koji su pridonijeli nastanku ove vrijedne knjige.

U predstavljanju knjige su uz autore Ljubu Leku i  Vladu Boguta sudjelovali fra Ante Marić i dr. Ivo Lučić. Večer je svojim glazbenim izvedbama Chopinovog Nocturna i Rachmaninoffa Glazbenog trenutka upotpunio Stipe Iličić. Prisutnima se prvo obratio dr. Ivo Lučić pročitavši svoju pjesmu Pjesma o grobu, koja je prije dvadeset i  četiri godine nagrađena u Drinovcima na Šimićevim susretima. Govorio je o velikoj vrijednosti ove knjige, popisanim žrtvama, odnosu komunističke vlasti nakon rata kada je i ubijena velika većina žrtava. Na prostoru cijele Zapadne Hercegovine ubijeno je oko 24 000 Hrvata, a 16 000 ih je ubijeno poslije rata. U grudskoj općini stradalo 1301 osoba, što čini 7% stanovništva što zahvaća većinu obitelji naše općine.

Fra Ante Marić je emotivno govorio o povijesti ovoga područja Hercegovine. Rekao je da je ova knjiga priča o katastrofi II. svjetskog rata i poraća, progonu ustaških obitelji poslijeratnih komunističkih vlasti, Bleiburgu. Nije bilo kuće kojoj nije neko nastradao. Žrtvoslov se radio gotovo dvadeset godina, uz imena su navedene i poznate priče o ubojstvima. Bio je to mukotrpan posao traženja imena po matičnim knjigama, fotografija, izvora koje navode autori, a  knjizi daju znanstveni karakter kako je rekao fra Ante. Žrtvoslov također navodi i 126 žrtava koje su rođene izvan općine Grude, ali su na ovom prostoru ubijene. Fra Ante je rekao da je žrtva uvijek žrtva i da ima ime i prezime. U knjizi se nalazi i vrijedan tekst Petra Majića o povijesti i sadašnjosti Općine Grude.

Koautor knjige profesor Ljubo Leko počeo je svoje izlaganje zahvalama svima koji su potpomogli i sudjelovali u nastanku knjige. Ispričao je i svoju osobnu priču iz djetinjstva o rodici Milki koja da smrti nije prestala čekati svoga Mirka koji je stradao na Križnom putu, sugerirajući na mnoge slične sudbine ljudi s ovih prostora.

Vlado Bogut pozdravio je preživjele sudionike Križnog puta, te ispričao svoju priču o susretu s Crnom kartom, potvrdom o smrti njegova strica Petra Boguta, koja je bila početak njegova zanimanja za ovu temu. Njegov otac mu je pričao mnoge priče o tom razdoblju, koje je on i zapisivao. Sve je počelo s popisom žrtava s područja Gorice i Sovića 1993. On se je također  na kraju zahvalio svima koji su mu osobno pomagali svih ovih godina pri radu na žrtvoslovu.  Na kraju večeri tijekom koje je gorjela svijeća kao znak sjećanja na sve žrtve načelnik i predsjednik Općinskog vijeća su preživjelim sudionicima Bleiburga podijelili Žrtvoslove.

 

DSCI3113

 

DSCI3117

 

DSCI3119

 

DSCI3126