Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići
Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Gorica
Matica hrvatska-Ogranak Grude
i župni ured Gorica-Sovići

pozivaju Vas na

predstavljanje knjige
P O K O R N I K
autora fra Ante Marića

U petak, 31. listopada 2014. u 18.30 sati
u staroj crkvi u Gorici

 

 

 

U programu sudjeluju:
Fra Stipe Marković, župnik župe Gorica-Sovići
Fra Vinko Mikulić, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke Gorica
Fra Sretan Ćurčić, kapelan u župi Drinovci
Mario Bušić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Grude
Fra Ante Marić, autor
U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Bratovština

Radosno vas očekujemo!

 

Ovih dana iz tiska je izašla knjiga Pokornik, autora fra Ante Marića. Knjiga je izašla u nakladi Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Gorica.
U Proslovu pisac poručuje čitatelju: „U rukama ti je knjiga koja priča o životu čovjeka koji je bio redovnik i svećenik. Rodio se 1926. u Gorici, u Hercegovini; kao redovnik i svećenik bio članom Hercegovačke franjevačke provincije, a umro 1996. u Širokom Brijegu. Krsno mu je ime Stjepan, redovničko fra Zdenko, a narod ga prozvao Pokornikom. Zašto je dobio taj nadimak, pokušava Ti odgovoriti ova knjiga.
… Pokornikov sam život napisao kroz priče toliko puta ispričane. Želio sam da ih zaborav i godine ne otmu naraštaju koji nas slijedi. Znam što bi mi na sav moj trud rekao pokojni fra Zdenko: `Pusti, pobro, čemu se mučiš? Nije spomena vrijedno. Bog sve vidi!` I, kao i uvijek, imao bi pravo. Ali, eto, ja ga ipak nisam poslušao. Ovom sam mu knjigom želio nakon toliko godina reći: Hvala! I zaželjeti njemu i svim preminulim hercegovačkim franjevcima pokoj vječni, na osobit način onima koji su sav svoj život i sve svoje vrijeme posvetili svomu puku i njegovim potrebama i mukama. Takvih je fratara Hercegovina uvijek imala, i danas ih ima. Zato te, poštovani Čitatelju, molim, i Ti na isti način usmjeri svoje misli čitajući retke koji slijede.“