thumb dsc06565 resize 65220Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH predvođeno predsjednikom i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem, nazočilo je svečanom obilježavanju 50. godišnjice osnutka Gimanzije A. B. Šimića u Grudama.

Izaslanstvo predvođeno dr. Čovićem u društvu ravnatelja škole Mladena Leke i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, obišli su školu te svečano otvorili novu knjižnicu.

Nazočne je pozdravio ravnatelj gimnazije A. B. Šimić, Mladen Leko koji je kazao: „Ja se zahvaljujem u ime generacije koja je sad u školi, a pogotovo u ime generacije koje će doći, na ovom vrijednom daru, ovdje je sada oko 2 586 knjiga, najmanje 12 rječnika, imamo Portugalski, Španjolski, Ruski itd. ja vjerujem da će za dvije do tri godine djeca učiti i te jezike. Ovdje ima dosta i stručene literature, ima jedan dio koji smo mi imali i prije, a naveći dio koji imamo je zaslužan gradonačelnik Zagreba Milan Bandić“.

Nakon toga visoko izaslanstvo se uputilo u sportsku dvoranu škole gdje je upriličena Svečana sjednica povodom 50. obljetnice osnutka Gimnazije A.B. Šimić Grude.

Prigodnim govorima obratili su se načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj, član Predsjedništva HDZ BiH i ministrica obrazovanja u Vladi ZHŽ-a, Helena Lončar, ravnatelj gimanzije A. B. Šimić Grude, Mladen Leko.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba ovom prilikom je rekao: „Moram vam priznati s ovoga mjesta, nema većih zagovornika suverene i demokratske BiH od Hrvata u BiH, ali je bit te države da institucionalno i konstitutivno budu ravnopravni, ne tražimo da nam itko išta pokloni nego samo ono što nam pripada. Izaberimo na sljedećim izborima svoje ljude, jer ne treba nam ih nitko drugi birati, izaberimo ljude za budućnost BiH, a ja sam pun vjere da će za mjesec dana to biti ljudi koji mogu stvari promijenit na bolje. Ja ću za mjesec dana doći u Mostar i dati svoj glas dr. Draganu Čoviću jer Hrvate u BiH mogu izvući ljudi, koji su kompetentni i koji znaju biti zajedno, a taj je ovdje danas s nama“.

Na svečanoj sjednici, obratio se dr. Dragan Čović, koji je pozdravio sve nazočne i kazao: Prije svega želim vam čestitati ovaj dan, imao sam sreću, da i ja završim osnovnu školu A. B. Šimića, jednog od velikana hrvatskog naroda na kojeg možemo biti ponosni.

Svima vama, uposlenicima, nastavnicima i cijenjenom vodstvu ove škole od srca čestitam ovaj današnji dan, svima koji ste prošli kroz ovu školu a tko zna gdje vas je život odveo, i vama prisutnim ovdje. Jer vidim da se s ponosom sjećate vremena kad ste prolazili kroz ove učionice, ja vam danas želim da iz ovih učionica dobijemo najbolje i najškolovanije ljude, pa evo svima vama koji se trudite da taj cilj ostvarimo na ponos Gruda, Hrvatskog naroda i svih nas , pozivam da nastavite raditi, a sve nas koji vam možemo pomoći u tome koristim ovu prigodu te napominjem da vam moramo pomoći.

Što se tiče mladosti naše ovdje, jedan od hrvatskih odgovora koje ćete vi učiti kroz život je naš entitet, naš identitet, naš jezik, na to se moramo uvjek ponositi i na to se moramo vraćati. Ja vam danas želim da kroz ovu školu prije svega postanete ljudi. Što god budete u životu radili da to radite izvrsno na najbolji način, jer naš cilj je izvrsnost i cjeloživotno učenje.

{gallery}40obljetnicagimnazije{/gallery}