thumb lipanjske zore 2014U subotu, 7. lipnja 2014. godine u 10 sati služena je sveta misa za poginule hrvatske branitelje (groblje u Ševaš njivama) a ispred Spomen obilježja u Počitelju u 11,30 sati, upriličen je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 22. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Tako su vijence ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila izaslanstva općina i braniteljskih udruga iz Čapljine, Gruda, Čitluka, Stoca, Neuma, Ljubuškog, Ravnog i Mostara, kao i ministarstva Oružanih snaga BiH i na kraju hrvatskih političkih stranaka i učenika te djelatnica obrazovnih institucija općine Čapljina.

Skupu se obratio i čapljinski načelnik dr. Smiljan vidić koji se na početku prisjetio svega onoga što su hrvatski branitelji i sudionici akcije ”Lipanjske zore” proživljavali tih jutara početkom lipnja 1992. godine.

”Prošle su 22. godine i svi mi koji smo bili aktivni sudionici tog vremena, poglavito u takvim situacijama, sjetimo se svega onoga što je u to vrijeme bilo. U ranim jutarnjim satim tog jutra, naša srca su ubrzano kucala, jurili smo od želje da se krene jer danima smo gledali naše kuće, naša groblja, naše njive do kojih nismo mogli doći iako smo to istinski željeli. Bilo je dosta različitih razmišljanja u tom našem naumu. Znali smo da se na toj drugoj strani, koja nam je bila velika želja, može ostati invalid do kraja života, može se izgubiti život, ali ipak se krenulo. U ovu akciju nisu krenuli samo Čapljinci. Tu su bili i Gruđani, Čitlučani, Imoćani, svi zajedno, sa jednim ciljem osloboditi dio hrvatskog teritorija.

Narod koji je složan i jedinstven ne može nitko pobijediti bez obzira kojim oružjem ga tuče. Za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini veliki sam optimist, doći ćemo do cilja o kojemu svi mi razmišljamo kada se skupimo na ovakvim obilježavanjima”, poručio je načelnik dr. Smiljan Vidić.

Iz općine Grude u akciji “Lipanjske zore” 1992. godine živote su izgubili: Vladislav Pandžić, Mate Glavaš, Mate Ćorluka i Vinko Bošnjak. Počivali u miru Božjem!

lipanjske zore 2014

lipanjske zore 2014 2