thumb P5290048U prepunoj dvorani triljskog kina u srijedu, 28. svibnja 2014. godine predstavljena je knjiga ‘Markovića jama – partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944.’

Knjiga je predstavljena u okviru obilježavanja 70. godišnjice tog strašnog zločina, kojeg organizira Grad Trilj u suradnji s Hrvatskim centrom za ratne žrtve, pod pokroviteljstvom Županije splitsko-dalmatinske i župana Zlatka Ževrnje.

Triljska promocija knjige počela je prikazivanjem sedmominutnog dokumentarnog filma kojeg je u jami 23. rujna 1990. snimio speolog Marko Kalajžić. Nakon toga s prigodnom pjesmom nastupio je župni zbor župe Svetog Ivana Krstitelja iz Graba, pod vodstvom časnih sestara Vedrane i Zdenke.

Predstavljanju knjige nazočio je veliki broj rodbine žrtava, posebno iz imotskog, grudskog, posuškog i tomislavgradskog kraja. Uz brojne Triljane i Cetinjane promociji su nazočili predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i čelnici brojnih gradova i općina, te veliki broj svećenika i časnih sestara.

Velikim pljeskom dočekan je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, predsjednik Komisije HBK i biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, koji je kazao kako smo dugo živjeli u sustavu koji dijelu ljudi nije priznavao da su ljudi. Taj sustav je prestao, ali, dodao je, nije nestao. Bogović je u svom govoru naglasio kako se on temom istraživanja stratišta i žrtava bavi i iz osbnog razloga, jer kako je istaknuo, još nije pronaša jamu u koju je bačen njegov otac. Biskup Bogović podsjetio je kako je do sada otkriveno preko 1.800 jama u koje su partizani bacali žrtve, napominjući kako broj jama zasigurno prelazi i dvije tisuće.

U svom kratkom obraćanju, autor mr. sc Ivan Kozlica govorio je o tijeku prikupljanja građe za ovu knjigu, kako je istraživao događaje od Aržana do Poda, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način pomogli da se iz jame eshumiraju posmrtni ostaci žrtava i da se zahvaljujući don Lovri Žuljeviću, Petru Tomašu i Petru Čubeliću sahrane u jednu zajedničku grobnicu na Dobranju, gdje se svakog uskrsnog ponedjeljka služi misa zadušnica.

Program ovilježavanja 70. obljetnice nastavilo se u petak, 30. svibnja 2014. kod Markovića jame, gdje se u 17 sati služila sveta misa zadušnica.

Izaslanstvo općine Grude, predvođeno Načelnikom Ljubom Grizeljem i predsjednikom Općinskoga vijeća Draženkom Vranješem sudjelovalo je 30. svibnja 2014. godine u obilježavanju ove tužne obljetnice: na svetoj misi zadušnici za pobijene hrvatske vojnike i civile koju je služio fra Luka Livaja i potom u polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen-križa, podignutoga iznad same jame u koju su bačeni hrvatski vojnici i civili. Podsjetimo, nakon pada Aržana, krajem svibnja 1944. godine, partizanske postrojbe su ubile 139 osoba: dio je pobijen u samom Aržanu a 102 osobe su bačene u Markovića jamu.

Većina ubijenih bili su pripadnici hrvatskog domobranstva a nekoliko ih je bilo civila. Broj ubijenih prema područjima rođenja: Imotski 64, Tomislavgrad 27, Ljubuški 23, Grude 14, Trilj 6, Posušje 4, Vrogorac 2, Ravno 2, Nerežišća 1, Donji Vakuf 1.

 {gallery}markovicajama{/gallery}