thumb kupres2014Obilježavanje je započelo 9. travnja 2014. godine akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u Domu zdravlja u Kupresu u organizaciji Crvenog Križa Kupres te u organizaciji UBDR HVO Kupres paljenjem 74 svijeće u znaku križa na temeljima srušene crkve Svete Obitelji u znak sjećanja na poginule i umrle kuprešake te misom zadušnicom za poginule hrvatske branitelje u 07:30 ujutro u novoj “Kupreškoj bazilici” – crkvi Svete Obitelji u Kupresu.

 

Takodjer, delegacija UBDR HVO Kupres, položila je cvijeće i upalila svijeće poginulima na Mrnjatovcu , Suhovi i Turjači.

Svečani dio obilježavanja spomenute obljetnice pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” započelo je, 10. travnja u 9.30 sati polaganjem vijenaca ispred masovne grobnice Ogledala iz II. svjetskog rata.
Sv. Misa za poginule u obrani Domovine sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni slavljena je u crkvi Sv.Obitelji u Kupresu u 11,00 sati, povodom obilježavanja pada Kupresa a predvodio ju je kupreški župnik msgr. don. Marko Tomić.

 Nakon sv. mise, općinska i županijska izaslanstva, predstavnici političkih stranaka te predstavnici gradova prijatelja Kupresa i udruge proistekle iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na mjestima masovnih grobnica na Suhom polju i Kupreškom polju, na spomen obilježju vukovarskih branitelja te na grobištu ispred crkve Svete obitelji u Kupresu. 

Nakon toga u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Kupresu održan je prigodan program.

kupres2014

zlosela.com