Svi ljubitelji kulture mogli su uživati i pronaći nešto za sebe u “Noći Muzeja 2014. godine u Gorici”. U službenom dijelu programa nazočnima su se prigodno obratili načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa ZHŽ Helena Lončar.

Kao prvi gost nastupio je Drago Grgić Godra iz Čapljine. Kantautorsku dionicu odradio je besprijekorno, na trenutke se činilo kako se taj umjetnik rodio sa svojom gitarom.

U staroj crkvi svetog Stjepana o značenju muzeja i muzejske djelatnosti govorili su fra Ante Marić, ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici i Maja Soldo magistra arheologije. Maja Soldo inspirativno i stručno govorila je o značenju arheologije za povijest jednog naroda, dok je fra Ante Marić ustvrdio kako je Muzej samostana sv. Ante na Humcu, prema dostupnim podatcima najstariji muzej u Bosni i Hercegovini. Kako bi ovaj kulturni događaj imao i pjesništva pobrinuo se mladi pjesnik Ante Majić iz Vinjana Donjih govoreći nekoliko svojih pjesama. Nakon ovog programa brojni gledatelji mogli su razgledati arheološko nalazište u Staroj crkvi, kao i izloženu skulpturu akademskog kipara Zdenka Galića iz Gorice.

Nastavak je slijedio u Starom župnom dvoru župe Gorica-Sovići koji je Dom Galerije i Arheološkog muzeja.

Prigodom Noći muzeja postavljena je izložba slika akademske slikarice Magdalene Džinić Hrkač. O izložbi su stručno i zanimljivo govorili su fra Vendelin Karačić i akademska slikarica Kristina Ćavar. Riječi zahvale uputila je i autorica postavljene izložbe.

Na koncu večeri gosti su obišli i Arheološki muzej, gdje im je kustos zbirke fra Vinko Mikulić saopćio da će ih poštedjeti govora i neka sami uživaju u postavci Zbirke.

 

 

Više fotografija možete pogledati na ovom linku!