thumb dan opcine grude 2013 1Subota, 16. studenoga 2013. Park hrvatskih branitelja Grude

Svečani defile Grudskih mažoretkinja grudskim ulicama uz glazbenu pratnju Hrvatskog puhačkog orkestra “Gradska glazba Imotski”. Nakon svečanog defilea kroz grad u Parku je priređen svečani Koncert na kojem su sudjelovali: Grudske mažoretkinje, Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Grude i na koncu Hrvatski puhački orkestar “Gradska glazba Imotski”. Kada bi se ukratko opisivao i ocjenjivao ovaj događaj moglo bi ga se, bez svake sumnje, zaključiti kako je to bio prvorazredan kulturni događaj organiziran povodom Dana općine Grude.

{gallery}webpark2013{/gallery}

Svečana sjednica Općinskog vijeća Grude povodom Dana općine Grude, 18. studenoga u kino dvorani Grude

Prije same Svečane sjednice izaslanstva općine Grude kao i druga izaslanstva položila su cvijeće i zapalili svijeće na grobu mr. Mate Bobana u Gorici, u Parku hrvatskih branitelja te kod Spomen-ploče na Hotelu Grude. Svečanu sjednicu himnom “Lijepa naša Domovino” započeo je Zbor Osnovne glazbene škole Grude. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je i Klapa “Bratovština”. Sjednicu je vodila Zorica Zorić. Prvo izlaganje bilo je predsjednika Općinskog vijeća Dražena Vranješa koji je opisao rad Općinskog vijeća u protekolom razdoblju od izbora. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je u svom izlaganju i prezentaciji naznačio gdje je bila općina Grude, gdje se sada nalazi i što se planira napraviti u narednom vremenu. Prezentacija je obilovala kvalitetnim i preciznim informacijama. U pozdravnim govorima gostiju skupu su se obratili Velimir Pleša generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru kao i Mladen Bošković podredsjednik HDZ Bosne i Hercegovine. Svečana sjednica završila je dodjelom Nagrade za životno djelo općine grude. Nagrada je dodjeljena fra Baziliju Stjepanu Pandžiću. U njegovo ime nagradu je primio te se zahvalio fra Bože Milić, župnik župe Drinovci. Potrebno je napomenuti prepunu dvoranu gostiju i uzvanika na Svečanoj sjednici povodom Dana općine Grude.

Nekoliko najznačajnijih naglasaka iz izlaganja načelnika općune Grude Ljube Grizelja na Svečanoj sjednici povodom Dana općine Grude 18. studenoga 2013. godine:

– Općina Grude ja za svoj Dan odredila 18. studeni kao spomen na 18. studeni 1991. godine kada je ovdje u Grudama uspostavljena Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna.

– Općina Grude unatoč brojnim problemima u svim svojim segmentima solidno funkcionira. Prije svega to treba zahvaliti grudskom gospodarstvu i rezultatima koje ostvaruje. Sposobnost da se u ovim uvjetima investira u nove programe i generiraju nova zapošljavanja, a upravo sada u Grudama imamo nove investicije što je za svaku pohvalu.

– U svakoj prigodi to ponosno ističem, jer podaci kao što je 3100 zaposlenih od čega veći broj u poduzećima, omjer 1,8 zaposlenih na jednog umirovljenika, to i zaslužuju.

– Posebno ističemo projekt iz programa prekogranične suradnje “Održivo gospodarenje vodama u IMBE polju” vrijedan oko 700 tisuća Eura, kojeg smo partneri.

– Općina Grude je u 2013. godini ozbiljno pristupila poslovima oko izrade prostornog plana Općine.

– Za kraj sam ostavio i ono najznačajnije a i najteže za realizirati. Izmještanje prometnice M6 iz središta Gruda, zbog čega nema ozbiljnog napretka naše općine ni u urbanističkom, ni gospodarskom ni u prometnom ni bilo kojem drugom razvojnom pogledu.

{gallery}svecanasjednica2013{/gallery}

FRA BAZILIJE PANDŽIĆ