thumb Robert and Blago Zadro gravePolaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas u 10 sati počinje obilježavanje 22. godišnjice smrti vukovarskog heroja i legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja – Blage Zadre.

Sveta misa za pokoj njegove duše će biti održana u njegovom rodnom selu Ledincu, u srijedu 16. listopada 2013. u 18 sati. Mole se svi koji mogu i koji su u mogućnosti da dođu na misu. Nakon mise bit će polaganje vijenaca.

Zadro je poginuo u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Imao je 47 godina. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Blago Zadro je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera.

U 12 sati počinje prigodni program na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste Blage Zadre, druženje branitelja, uzvanika i građana uz domjenak.