thumb 7U sklopu programa obilježavanja 20. obljetnice osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Galeriji u Starom župnom dvoru u Gorici u utorak, 27. kolovoza 2013. godine otvorena je izložba slika akademskog slikara Anđelka Mikulića i predstavljena knjiga poezije „Uspinjanja” autora Mije Tokića.

Predstavljajući izložbu slika Anđelka Mikulića, fra Ante Marić između ostalog rekao je: „Ova Anđelkova Gorička izložba u prigodi 20. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne čini spomen na njegov opus. Ne želi zaboraviti širokobriješki križ, spomen poginulima u Posušju, Grudama i drugdje, na prste obje ruke zbraja oltarne murale diljem Hercegovine, nabraja silne portrete koje je uradio imajući u vidu mnoštvo onih tek započetih“. 

Prof. Jozo Marić predstavio je knjigu pjesama Mije Tokića i pročitao pjesmu koju je autor napisao za haaškog uznika Darija Kordića. 

„Ova večer je dokaz da nitko ne može uništiti Herceg Bosnu. U Miji Tokiću i Anđelku Mikuliću Herceg Bosna je dobila intelektualce koji čuvaju svoj hrvatski narod i nacionalni identitet“, rekao je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. 

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio fra Stipo Marković župnik župe Gorica, a izložbu slika je otvorio načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Na sam dan utemeljenja HR HB Udruge proistekle iz Domovinskog rata, branitelji i dragovoljci, politički predstavnici Hrvatskog naroda u BiH, te žitelji prostora kojeg je nekad obuhvaćala Herceg-Bosna, došli su zapaliti svijeće i donijet cvijeće na grob prvog predsjednika zajednice pa republike Herceg-Bosne magistra Mate Bobana kao i ispred Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Gorice i Sovića.

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg Bosna i pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače održana je Svečana akademija. Prije početka Akademije položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače u Mostar. Tijekom Akademije prikazan je arhivski video na kojemu su prikazani Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Mate Boban, Milivoj Petković, te mnoge druge osobe značajne za osnutak i funkcioniranje HZ HB-a, a kasnije HR HB.

Na samom skupu nazočnima se obratio predsjednik HZ HB-a Vladimir Šoljić koji je rekao kako je HZ HB bila mirno rješenje za sve, te kako je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma HR HB kao ravnopravan partner ušla u Federaciju BiH s Republikom BiH. Osvrnuo se i na HVO te je rekao kako je poznato „da je HVO branio i obranio Mostar”.

“Ja sam siguran da danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine da , uz ostale, nije bilo Herceg-Bosne. Siguran sam da ne bi bilo Hrvata u BiH i ne bi danas sjedili ovdje predstavljajući se kao dio moderne buduće zajednice koja će pripadati euroatlantskome projektu”, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović. Dodao je da je ponosan na ljude koji su utemeljili Herceg-Bosnu tvrdeći da je to bila mudra odluka. “Činjenica tamo gdje je djelovala Herceg-Bosna danas su opstali Hrvati i to je posebna poruka. To će se vrlo brzo vidjeti i na samome popisu pučanstva”, pojasnio je.

Po Čovićevim riječima BiH će se preustrojiti umjesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica. “Ja sam uvjeren da će se BiH u konačnici urediti i po mjeri Herceg-Bosne i osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH”, rekao je Čović istaknuvši da BiH nikada neće biti unitarna država ‘a nadam se da neće dugo biti dvoentitetska’.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba dr. sc. Ante Nazor rekao je da je utemeljenje Herceg-Bosne imalo puno opravdanje jer je zaustavilo srpsku agresiju a zatim obranilo Hrvate u ratu s bošnjačkom Armijom. Dodao je da je bilo posve normalno da Zagreb podupre takav projekt koji je zajamčio opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska republika HercegBosna (HR HB) utemeljenja je na zasjedanju Sabora u Grudama 28. kolovoza 1993. godine. Odluka o uspostavi uslijedila je nakon međunarodnih mirovnih prijedloga o završetku rata i preuređenju BiH u tri federalne jedinice. HR HB je formalno ugašena u travnju 1994. godine koda je uz posredovanje Sjedinjenih država i potporu službenog Zagreba utemeljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH, jedan od dva entiteta.

{gallery}20obljetnicahrhb{/gallery}