Konferencijom za tisak Organizacijskog odbora 50. Šimićevih susreta jučer je najavljen Program 50. jubilarnih Šimićevih susreta, koji bi trebali početi u ponedjeljak 13. svibnja i trajati do subote 18. svibnja.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik Organizacijskog odbora 50. Šimićevih susreta Općinski načelnik Ljubo Grizelj. U svome obraćanju Načelnik je istaknuo da su ovogodišnji 50. Šimićevi susreti nakon dosta godina organizirani u proljeće, za razliku od studenog u kojem je rođen veliki pjesnik jer prema njegovu mišljenu proljeće je razdoblje pjesnika.

Načelnik je još kazao da su ovogodišnji 50. Šimićevi susreti po svojoj koncepciji slični dosadašnjim ali s jednom iznimkom da je većina događanja koncentrirana na Grude i Drinovce te se na taj način pjesnika vraća tamo odakle je potekao.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Organizacijskog odbora 50. Šimićevih susreta i predsjednik Matice Hrvatske Grude Mario Bušić koji je malo detaljnije predstavio programa 50. Šimićevih susreta.

Bogat programa započeti će u ponedjeljak 13. svibnja u Dvorani osnovne škole u Drinovcima Svečanim otvaranjem 50. Šimićevih susreta kada će biti upriličeno predavanja prof. Joze Marića Šimićevi susreti 1964-2013. i predstavljanje knjige dr. sc. Zdravka Kordića Pojavno i metafizičko u poeziji A.B.Šimića (Od Brijega do zvijezda).

U utorak 14. svibnja u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu će gostovati Galerija Slavko Kopač Vinkovci uz otvorenje izložba akademskog slikara Stjepana Jozića iz Vinkovaca i predstavljena knjiga pjesama Tatjane Kurolt.

U srijedu 15. svibnja u dvorani Osnovne škole u Drinovcima biti će održan Glazbeno-scensko-poetski kolaž Hercegovina 2. dio u izvedbi HNK Mostar.

U četvrtak 16. svibnja u kinodvorani Grude biti će održana kazališna predstava Lipa si Teno u izvedbi Sandre Lončarić glumice HNK Osijek i grupe tamburaša.

U petak 17. svibnja bi će organiziran susret književnika s učenicima srednjih i osnovnih škola u Drinovcima i Grudam. Isti dana će u dvorani Osnovne škole A.B. i S. Šimića u Drinovcima biti dodijeljena nagrada Antun Branko Šimić i održan susret s pjesnicima pod naslovom „Pjesnici su čuđenje u svijetu“. Program će se nastaviti uz nastup operne pjevačice Ilijane Korać i otvaranje izložbe slika učenika OŠ Drinovci i izborne sekcije učenika Srednje škole Grude.

U subotu 18. svibnja u Drinovcima će biti održana Sveta misa za Antuna Branka i Stanislava Šimića koju će predvoditi fra Vendelin Karačić.

Nakon mise će biti održana Akademija u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića predavanjem akademika Luke Paljetka uz nastup operne pjevačice Ilijane Korać.

50. Šimićevi susreti biti će okončani dodjelom nagrada mladim pjesnicima.

Nakon što je izložio programa gospodina Bušić je istaknuo da je ne samo prema mišljenu Organizacijskog odbora, već i šire, program 50. Šimićevih susreta prepoznat i ocijenjen kao veoma bogat i sadržajan i pozvao je sve da u što većem broju pohode svako od ovih događanja i tako odaju počast jednom od najvećih hrvatskih pjesnika koji je potekao iz naših Drinovaca.