Stalni sadržaj

Obljetnice, kulturna, sportska i druga događanja kroz godinu

Siječanj
Noć muzeja u Gorici

Veljača
Korizmene tribine u Gorici
Dan sjećanja na prof. Ivana Alilovića
Misa zadušnica za pok. Karolja Jelačika

Ožujak
Obljetnica pok. Viktora Marića
Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži (FRAMI) Tihaljina
Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži (FRAMI) Ružići
Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži (FRAMI) Gorica – Sovići

Travanj
Uskrs s maticom
Dan sjećanja na žrtve Kupresa 1992.
Godišnjica Kupresa – sveta misa za poginule i nestale branitelje

Svibanj
Šimićevi susreti
Bleiburg – sveta misa i komemoracija

Lipanj
Ivanjdanski turnir u Ružićima
Ševaš Njive – sveta misa za poginule branitelje

Srpanj
Godišnjica smrti pok. Mate Bobana
Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići
Liga mjesnih zajednica
Večer folklora u Ružićima
Večer folklora u Tihaljini
Drinovački domobran
Stipića Livada – sveta misa za poginule branitelje

Kolovoz
Večer folklora u Gorici
Turnir mr. Mate Boban u Sovićima
Obljetnica Hrvatske Zajednice Herceg Bosne

Rujan
Obljetnica pok. Mate Šimunovića
 
Listopad
Lovačka večer u Grudama
Godišnjica Vrda – sveta misa za poginule branitelje
Godišnjica pogibije generala Blage Zadre
Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u (Franjevačkom svjetovnom redu) Drinovci
 
Studeni
Dan općine Grude
Dan sjećanja na Vukovar
Oslobađanje Kupresa
Misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje iz općine Grude
Obljetnica utemeljenja HZ Herceg-Bosne
Kamena ljepotica
Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži (FRAMI) Drinovci
Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u (Franjevačkom svjetovnom redu) Gorica – Sovići

Prosinac
Dani matice hrvatske

 

Ako smo neki događaj izostavili unaprijed se ispričavamo i molimo da nas obavijestite o tome na e-mail:

Hvala unaprijed!

Spomen obilježja

 

 Spomen obilježje u Gorici

 spomen obiljezje tihaljina  Spomen obilježje u Tihaljini
 drinovci spomen obiljezje  Spomen obilježje u Drinovcima
 spomenik grude  Spomen obilježje u Grudama
 spomenik ledinac  Spomen obilježje u Ledincu
 paskal buconjic  Spomenik fra Paškalu Buconjiću
 Spomenik general zadro  Bista generala Blage Zadre
 Mate-boban-grob08564  Grob mr. Mate Bobana
   

Župe u općini Grude

 

Župa Grude

88340 Grude

tel. (039) 662 271

 

Župa Drinovci

88344 Drinovci

tel. (039) 672 425

 zupa ledinac3

Župa Ledinac

88343 Donji Mamići

tel. (039) 675 115

 gorica

Župa Gorica-Sovići

88345 Sovći

tel. (039) 670 294

 zupa raskrizje

Župa Raskrižje

88347 Ružići

tel. (039) 674 321

 ruzici

Župa Ružići

88347 Ružići

tel. (039) 674 291

 

 tihaljina

Župa Tihaljina

88348 Tihaljina

tel. (039) 673 004

Načelnici kroz povijest

 1. Nika Glavaš 1955. - 1959.
 2. Mile Kondža
 3. Ferdo Palac
 4. Slavko Šimić
 5. Mate Boban Dedić
 6. Ante Plejić
 7. Matiša Mikulić
 8. Ante Bazina
 9. Mile Leventić
 10. Blago Tomić
 11. Mato Živković
 12. Jozo Marić
 13. Vinko Zorić
 14. Dobroslav Galić
 15. Mate Šimunović
 16. Viktor Marić
 17. Ljubo Grizelj

Javna priznanja

Godina

 

Počasni građanin općine Grude

 

Nagrada za životno djelo općine Grude

 

Nagrada općine Grude

 

 2013. godina x fra Bazilije Pandžić x
2014. godina Julienne Bušić x Srednja škola Antuna Branka Šimića
2015. godina fra Vinko Mikulić x

Bili Brig d.o.o.

dr. sc. Goran Marić

HŽRK Autoherc Grude

2016. godina

Katica Zadro

Robert Zadro, posthumno

x

Bilton d.o.o.

Osnovna glazbena škola Grude

Košarkaški klub Grude

Grafički elementi općine Grude

Grb općine Grude


Grb je u .jpg formatu.

Za veću sliku kliknite na sliku

                                                                    grb

 

Zastava općine Grude


 

Zastava  je u .jpg formatu.

Za preuzimanje zastave kliknite na sliku

zastavagrude03

50. Šimićevi susreti

1964. godina je zlatnim slovima upisana u kulturno prosvjetnu povijest općine Grude, ali i čitave Zapadne Hercegovine ili bolje njenog povijesnog prostora srednjovjekovne župe Imota. Te godine, početkom svibnja, uz 39. obljetnicu smrti A.B. Šimića , započinju svoj polustoljetni kulturni hod Šimićevi susreti, a u rujnu iste godine otvaraju se vrata grudske gimnazije. Od tada do danas skladno žive i surađuju promičući kulturno-odgojno i umjetničko-poetske vrijednosti ovoga kraja i naroda a koje je zapravo točno prije jednog stoljeća (1913.) najavio četrnaestogodišnji učenik Franjevačke gimnazije na Širokom Brijegu, Antun Šimić. Početkom te godine u zagrebačkom listu Luč objavljuje svoju prvu pjesmu:

ZIMSKA PJESMA

Na obljetnicu prve objavljene Šimićeve pjesme, bilo bi nepravedno ( u ovoj prigodi) ne pročitati je i podsjetiti se na taj povijesni poetski događaj, ne samo za Drinovce, Hercegovinu, nego i za cijelu hrvatsku književnost… Od tada će poteći bujice najljepših pjesama hrvatske moderne poezije – koju će tek prekinuti smrt ,2. svibnja 1925. u 12.30. I sama smrt je morala sačekati da bi prije njene pobjede bolničarki izgovorio nekoliko stihova.

1920. godine, samo 7 godina nakon Zimske pjesme, A.B. Šimić objavljuje u vlastitom izdanju svoju prvu i posljednju zbirku pjesama Preobraženja. Od tada do 1964. godine izići će još samo 5 izdanja Šimićevih pjesama, odnosno proza, od kojih je svakako najznačajnije i najopsežnije ono koje je priredio njegov mlađi brat Stanislav Šimić, književni kritičar ali i pjesnik, koji je ovim susretima darovao plural ŠS: Susreti braće A.B. i Stanislava . Sabrana djela- knjiga poezije, Znanje, Zagreb, 1960.

Dakle, 60-ih godina prošlog stoljeća polako su sazrijevali uvjeti da to genijalno djelo konačno postane dio hrvatske i europske književnosti i kulture. A.B.Šimić će tih godina konačno ući u nastavne planove i u školske čitanke, što je posebno važno jer od tada do danas, na cjelokupnom hrvatskom i bosansko-hercegovačkom, ali do 90-ih i kasnije na ex Yu prostoru ni jedan učenik neće završiti osnovnu a posebno ne srednju školu, a da neće pročitati barem jednu pjesmu – onu propisanu obveznom školskom lektirom.

Ulazak Šimića u nastavne planove i školske čitanke podsjetio je pojedince u Drinovcima i Grudama da bi i oni morali nešto učiniti na afirmaciji A.B.Šimića. 1964. Općina Grude postoji tek sedam godina i kao da je i ona sazrela za učenje i shvatila da nije dosta biti samo ponosan da, eto i mi imamo svoga pjesnika kojeg svi školarci uče napamet, nego da je nužno određenom kulturnom manifestacijom podsjećati svake godine iznova i sebe i svijet kakvu su to vrijednost poeziji i umjetnosti uopće darovali mali Drinovci i tek rođena općina Grude. Osim kamena i duhana nismo imali ništa značajnije po čemu bismo bili poznati i opravdano ponosni. ŠS su nas uveli u kulturnu kartu BiH, Hrvatske, ali i bivše Yu.

Te godine dogodit će se još jedan nemjerljivo vrijedan događaj – u rujnu 1964. otvorit će se vrata grudske gimnazije – iz koje će poteći neprekinuta vojska mladih ljudi čije će znanje i sposobnosti obogatiti ne samo ovaj kraj – nego mnoga mjesta od Mostara i Splita – preko Sarajeva i Zagreba, do skoro svih kontinenata gdje se danas nalaze njeni učenici .

Ta 1964. započela je stidljivo i siromašno ali ova dva vrela koja već pola stoljeća teku usporedo, međusobno se nadopunjuju – i obogaćuju: u učionicama će odzvanjati Šimićevi stihovi, gimnazijskim hodnicima proći će najbolji hrvatski, bosanskohercegovački, svjetski pjesnici i kritičari, a iz gimnazijskih klupa će stasati brojni dobitnici Šimićeve nagrade za mlade pjesnike (Mile Pešorda, Miro Petrović, Milka Tica, Ljubica Benović) – čitav niz danas afirmiranih pjesnika i kulturnih djelatnika.

U ovih pola stoljeća povratka A.B. i Stanislava Šimića u škole, na kazališne daske, radio i TV, kroz ovih 50 ŠS prodefiliralo je Drinovcima, Grudama, Imotskim, Širokim Brijegom, Mostarom, Vinkovcima, Zagrebom stotine književnika, slikara, glumaca, glazbenika, koji su pisali, recitirali, slikali, pjevali u čast braće Šimić, a tisuće su ih slušale, pljeskale, uživale…

No, sve nije išlo lako, ni pravocrtno, a i kako bi kad znamo što nam se sve događalo na početku druge polovice ovog polustoljeća ŠS. Nestalo je službeno komunizma, raspala se Jugoslavija – izbio je krvavi rat – nastale su nove države… ipak uz sve ove nesreće i nedaće, pamtimo i neke lijepe događaje ŠS su nastavili svoje trajanje – samo su prve ratne 1991. izostali(preklopilo se to s padom Vukovara). Za prvih 25 susreta (od 1964 – 1989), uz sve ono lijepo i dobro, treba kazati da je bilo pod budnom pažnjom tadašnjeg komunističkog režima, pa su i sadržaji i programi uz umjetnički imali i naglašeno politički karakter ako ne i nadzor. O tome svjedoči prisutnost i govori vodećih BiH političara Hamdije Pozderca, Tode Kurtovića, Branka Mikulića i mnogih drugih. O svemu tome (osim u tadašnjem tisku Oslobođenju i Vjesniku), dokumentirano svjedoči i jedina do danas objavljena knjiga o ŠS Zbornik Životvorno sunce, Šimićevi susreti, 1981.

Skoro prva četvrtina Zbornika od 95 stranica sadrži političke govore. Sve počinje Titovom fotografijom, zatim njegovim citatom o zbližavanju nacionalnih kultura, preko teksta B. Miljkovića ( to čemu nas je Tito učio slično je poeziji), politički govori, komunističke fraze H. Pozderca, H.Brkića, B Mikulića T. Kurtovića, Ivice Lovrića i još 5-6 sličnih političkih tekstova- govora drugih, narodnih rukovodilaca.

Naravno da Zbornik donosi i odlične dijelove, eseje o djelu A.B. Šimića Jure Kaštelana, R. Vučkovića, M. Ristića, B. Milačića, kao i fragment knjige (Dalekozor duha) S.Šimića.

Tu je i izbor Brankove poezije. Dio Zbornika Ljetopis ŠS donosi detaljne programe ŠS od 1964-1981. Iz tih programa saznajemo kada, gdje i što se događalo na susretima. Uglavnom, uz političke nastupe, govorili su književni kritičari ili pjesnici najčešće o A.B.Šimiću, a ponekad i o Stanislavu Šimiću. Treći dio su bili nastupi afirmiranih pjesnika na svečanoj akademiji na kojoj su se dodjeljivale nagrade mladim pjesnicima. Kao dekor ovoj političkoj i književnoj manifestaciji bile su likovne izložbe i nastupi folklornih skupina i glazbenika ( od onih zabavnih i narodnih do onih umjetnika ozbiljne glazbe). Skoro redovni su bili ili recitali ili kazališne predstave.

Tu je popis nagrada ŠS, koje su se počele dodjeljivati 1970. Od 30 dobitnika od 1970-1980 su imena Gruđana Mile Pešorde, Bore Bošnjaka, M. Petrovića. Lj. Benović, Z. Kordića M. Tice i dr. 1978 god je ustanovljena nagrada Braća Šimić za najbolje književno kritički tekst u Jugoslaviji. Prva tri dobitnika su bila R. Konstatinović, Beograd i M. Begić , Sarajevo, Jure Kaštelan, Zagreb.

Posebno je bogata i vrijedna Fotokronika ŠS. Tu su i kolaži i isječci iz tadašnjeg tiska o ŠS. Ovakva bi knjiga bila nezamisliva bez stihova učesnika, to je mala antologija ŠS, s pjesmama velikih pjesnika Nikole Martića, Maka Dizdara, Petra Gudelja, Jure Kaštelana, Vladimira Pavlovića, Anđelka Vuletića, Veselka Koromana i drugih.

Osim ove povijesne publikacije vrijedna je za poznavanje ŠS i kronologija Susreta objavljena u 1.broju Godišnjaka MH Grude (Susreti), autora Lj. Leke, jednog od (uz S. Glavaša) najdugovječnijih članova Odbora ŠS i sigurno jednog od pouzdanijih kroničara ove Manifestacije.

Nakon 1990. i političkih promjena, rata, raspada Yu i stvaranja samostalne RH i BiH, na ovim prostorima SUSRETI gube politička obilježja – nema više političara s državne i političke (stranačke) razine. Nažalost, naši rukovodioci nisu prisutni ni kao posjetitelji – valjda je to njihov politički govor i odnos prema kulturi i umjetnosti. Osim izostanka politike i političkih tirada, Program se nije puno mijenjao. Svih ovih zadnjih godina shema je ista. Ključna novost je da su političke govore zamijenile Sv. Mise za braću Šimić u crkvi njihova krštenja. Susret su napravili još jedan važan iskorak. Kulturna i književna događanja izišla su iz okvira općine Grude ili općina Z.Hercegovine i Imotskoga.. Susreti su pošli putem školovanja A.B. Šimića, tako da se kulturni događaji zbivaju i u Širokom Brijegu, Mostaru, ali i u Vinkovcima i Zagrebu. Posebno je intenzivna i kvalitetna suradnja s Vinkovcima čiji pjesnici i slikari gostuju kod nas a mi dio svoga programa održavamo u gradu na Bosutu.

ŠS su sigurno jedna od najkvalitetnijih i najdugotrajnijih književnih manifestacija, ali i ona je zapadala i zapada u krize. Politički događaji su reducirali dio učesnika, međutim, nije to samo zbog politike, problemi su i u financiranju kulture uopće, pa i ovih Susreta. Hrvatska bi država ovim Susretima trebala dati istu razinu potpore kao i Goranovom proljeću. BiH bi morala biti još izdašnija u pomoći i odnositi se prema Susretima kao i prema Sarajevskim danima poezije. Sadašnje financiranje uglavnom snosi općina Grude i ZHŽ i sponzori.

Hvala svima! Ovaj Odbor ŠS vjeruje u barem slijedećih 50 god života ove manifestacije, ali i u novu monografiju koja bi trebala izići u 2014. godini.

 

Jozo Marić, prof.

 

Više o Šimićevim susretima možete pronaći na www.simicevisusreti.info

Javna poduzeća i ustanove

JAVNA PODUZEĆA
 
J.P. Komunalno
Ravnatelj Vjekoslav Filipović
Telefon: 039 662 142
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.P. Veterinarska stanica
Likvidator društva Miljenko Pezer
Telefon: 063 328 862
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
JAVNE USTANOVE
 
J.U. Centar za socijalni rad
Ravnatelj Veselko Pezer
Telefon: 039 660 318
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.U. Dječji vrtić
Ravnateljica Cmilja Šimunović
Telefon: 039 661 710
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.U. Narodna knjižnica
Ravnateljica Snježana Barić
Telefon: 039 661 713
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.U. Crveni križ
Ravnateljica Vinka Đevenica
Telefon: 039 662 181
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.U. Dom zdravlja Grude
Ravnateljica Zdravka Erkapić
Telefon: 039 661 991
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
J.U. Vrilo
Ravnatelj Marko Vukoja
Telefon: 039 661 777
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
DOBROVOLJNA DRUŠTVA
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo Grude
Predsjednik Svemirko Mikulić
Telefon: 063 328 500
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobrovoljno vatrogasno društvo Gorica
Predsjednik Darko Paradžik
Telefon: 039 670 323
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
UDRUGE PROISTEKLE IZ DOMOVINSKOG RATA
 
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata
Predsjednik Zdravko Marić
Telefon: 039 661 835
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HVIDRA
Predsjednik Slavko Mikulić
Telefon: 039 662 760
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja
Predsjednik Vlado Alerić
Telefon: 039 661 836
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Udruga branitelja iz Domovinskog rata oboljelih od PTSP-a
Predsjednica Jadranka Spajić
Telefon: 039 662 028
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
OSNOVNE I SREDNJA ŠKOLA
 
Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude
Ravnateljica Lucija Mikulić
Telefon 039 662 329
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osnovna škola fra Stipana Vrljića Sovići
Ravnatelj Suzana Pešorda
Telefon 039 662 062
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osnovna škola A.B. i S. Šimića Drinovci
Ravnateljica Anita Kolak
Telefon 039 672 520
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Srednja škola A. B. Šimića Grude
Ravnatelj Mladen Leko
Telefon 039 662 230
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Osnovna glazbena škola Grude
Ravnateljica Katarina Katura
Telefon 039 662 230

 

Izvješće o radu OV

Uskoro!

Povjerenstva, odbori i upravna vijeća

Članovi Upravnog vijeća Javne ustanove VRILO Grude:

1.            Mladen Ćorluka, predsjednik,

2.            Daniela Perić, član,

3.            Ivana Barišić, član,

4.            Stjepan Vlašić, član,

5.            Ante Galić, član,

Mandat predsjednika i članova Upravnog vijeća traje četiri godine. Datum imenovanja 21. travnja 2017. godine

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upravno vijeće Centra za socijalni rad Grude:

1.            Franka Zorić, predsjednik,

2.            Marija Iličić, član,

3.            Dijana Primorac, član.

Mandat predsjednika i članova Upravnog vijeća traje četiri godine. Datum imenovanja 21. travnja 2017. godine  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    

Nadzorni odbor J.P. KOMUNALNO d.o.o. Grude:

1. Alen Kondža, predsjednik,

2. Josip Tomić, član,

3. Frano Glavaš, član.

Mandat predsjednika i članova Upravnog vijeća traje četiri godine. Datum imenovanja 21. travnja 2017. godine

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Općinsko izborno povjerenstvo Grude

           1. Ante Kolobarić, predsjednik,

           2. Draženka Prlić, član,

           3. Jozo Tica, član.

Mandat Općinskog izbornog povjerenstva traje 7 godina, datum imenovanja 21. travnja 2017. godine.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Grude:

1.   Miro Pejić, iz reda osnivača

2.   Jozo Tica, iz reda osnivača

3.   Zoran Vlašić, iz reda roditelja

4.   Jadranka Žulj, iz reda djelatnika

5.   ........................., iz reda djelatnika

Mandat predsjednika i članova Upravnog vijeća traje četiri godine. Datum imenovanja 22. rujna 2014. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povjerenstvo za popis dobara kulturno-povijesne baštine općine Grude:

1.   Petar Majić, predsjednik

2.   Vlado Bogut, član

3.   fra Vinko Mikulić, član

4.   Damir Mikulić, član

5.   Tatjana Zorić, član

Datum imenovanja 27. ožujka 2013. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stručno povjerenstvo za utvrđivanje uvjeta uređenja prostora na području općine Grude:

1.   Antonela Slišković, dipl. inž. geod, predsjednik

2.   Veselko Spajić, dipl. inž. građ., član

3.   Damir Palac, dipl. inž. građ.., član

4.   Jozo Leko, dipl. inž. građ., član

5.   Slavo Šimunović, dipl. inž. str.

Datum imenovanja 22. prosinca 2009. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Općinsko izborno povjerenstvo Grude:

1.   Ante Kolobarić, predsjednik

2.   Mladenko Barić, član

3.   Dražana Braćić, član

Općinsko izborno povjerenstvo imenuje se na mandatno razdoblje od 7 (sedam) godina. Datum imenovanja 4. ožujka 2010. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu građevnog zemljišta:

1.   Nedjeljka Alerić, predsjednica

2.   Mladenko Barić, član

3.   Antonela Slišković, član

Datum imenovanja 14. svibnja 2009. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Savjet za izradu Prostornog plana općine Grude:

1.   Dobroslav Galić, predsjednik

2.   Tatjana Zorić, zamjenik predsjednika,

3.   Veselko Spajić, član

4.   Nedjeljka Alerić, član

5.   Antonela Slišković, član

6.   Damir Leko, član

7.   Ivan Šimić, član

8.   Jerko Boban, član

9.   Josip Pezer, član

10.   Živko Mikulić, član

11.   Damjan Sabljić, član

12.   Josip Šimić, član

13.   Rajko Ćutuk, član

14.   Zdenko Spajić, član

15.   Ivan Boban, član

16.   Mladen Leko, član

17.   Vjekoslav Šimunović, član

18.   Petar Majić, član

19.   Željko Šimunović, član

20.   Srećko Mikulić, član

21.   Dr Vinka Đevenica, član

22.   Tihomir Glavaš, član

23.   Fra Vinko Mikulić, član

24.   Ivan Leko, član

25.   Nikica Tomas, član

26.   Frano Glavaš, član

27.   Ante Grubišić, član

28.   Vlado Bogut, član

29.   Stipe Vranješ, član

30.   Petar Ćorluka, član

31.   Pavo Boban, član

Datum imenovanja 30. travnja 2013. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povjerenstvo za istraživanje i popis grobišta iz II. Svjetskog rata i poraća na području općine Grude:

1.   Vinko Čuljak - predsjednik

2.   Fra Miljenko Stojić, član

3.   Fra Vinko Mikulić, član

4.   Dr. sc. Željko Galić, član

5.   Srećko Mikulić, Općinska služba za društvene djelatnosti - član

6.   Vedran Sosa, Općinska služba za katastar – član

7.   Vlado Bogut, član

8.   Mate Vrdoljak, vijećnik Općinskog vijeća – član

9.   Željko Šimunović, – član

Datum imenovanja 17. prosinca 2013. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Član Školskog odbora Osnovne glazbene škole Grude ispred općine Grude:

1.   Ornela Leko, član

Datum imenovanja 5. veljače 2014. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povjerenstvo za dodjelu materijalnih potpora studentima i stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja:

1.   Mile Pejić, predsjednik

2.   Srećko Mikulić, član

3.   Jelena Primorac, član

Datum imenovanja 27. ožujka 2013. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odbor za dodjelu javnih priznanja općine Grude:

1.   Ljubo Grizelj, predsjednik

2.   Nives Tomas, tajnica, vijećnica

3.   Draţenko Vranješ, član

4.   Fra Ivan Marić, član

5.   Ivan Šimić, član

6.   Marinko Sosa, član

7.   Miro Palac, član

8.   Jozo Marić, član

9.   Ivan Bušić, član

10.   Dinko Pezer, član

11.   Vlado Rašić, član

Datum imenovanja 17. srpnja 2013. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Školski odbora Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci:

1.   Nives Tomas, član - predstavnica Vlade ŽZH

2.   Boro Milas, član – predstavnik roditeljskog vijeća

3.   Nikolina Tomas, član - predstavnica učiteljskog vijeća

4.   Nikica Tomas, predsjednik – predstavnik resornog ministarstva

Peti član Školskog odbora Ivana Primorac birana od učiteljskog vijeća je na osobni zahtjev razriješena te dužnosti, te će učiteljsko vijeće izabrati novog člana.

Mandat imenovanih članova traje četiri (4) godine. Datum imenovanja: 25. listopada 2012. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Školski odbor Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići:

1.   Dario Šimić, član - predstavnik Vlade ŽZH

2.   Mario Bušić, član – predstavnik resornog ministarstva

3.   Suzana Pešorda, predsjednica - predstavnica učiteljskog vijeća

4.   Lidija Grubišić, član - predstavnica učiteljskog vijeća

5.   Mario Prlić, član – predstavnik roditeljskog vijeća

Mandat imenovanih članova traje četiri (4) godine. Datum imenovanja: 25. listopada 2012. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Školski odbor Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude:

1.   Vesna Boban, predsjednica - predstavnik Vlade ŽZH

2.   Danijela Perić, član - predstavnik resornog ministarstva

3.   Mario Grbavac, prof., član - predstavnik nastavničkog vijeća

4.   Vedran Vlašić, prof., član - predstavnik nastavničkog vijeća

5.   Lidija Bandić, član - predstavnica roditeljskog vijeća

Mandat imenovanih članova traje četiri (4) godine. Datum imenovanja: 25. listopada 2012. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Školski odbor Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude:

1.   Marko Vukoja, predsjednik – predstavnik Vlade ŽZH

2.   Monika Buhač Glavaš, član – predstavnica roditeljskog vijeća

3.   Gordan Prlić, član – predstavnik učiteljskog vijeća

4.   Jasna Spajić, član – predstavnica učiteljskog vijeća

5.   Miro Palac, član – predstavnik resornog ministarstva

Mandat imenovanih članova traje četiri (4) godine. Datum imenovanja: 25. listopada 2012. godine

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Školski odbor Osnovne glazbene škole Grude:

1.   Ivana Pinjuh, član - predstavnik uposlenika

2.   Ivana Pekas, član - predstavnik uposlenika

3.   Ornela Leko, član - predstavnik osnivača

4.   Stjepan Nikić, član - predstavnik roditelja

5.   Monika Leko, član - predstavnik Vlade ŽZH

Mandat imenovanih članova traje četiri (4) godine. Datum imenovanja: 17. 01. 2014. (r.b. 1. i 2.), 05. 02. 2014. (3.), 04. 06. 2012. (4.) i 14. 11. 2013. (5.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shema funkcioniranja

shema-funkcioniranja

Općinsko pravobraniteljstvo

 Ante Kolobarić, dipl. iur.

Općinski pravobranitelj
Adresa: fra Gabre Grubišića br. 4

88340 Grude      Tel. (039) 663 018
Fax: (039) 660 930
E-mail:

Opis poslova:

Javno pravobraniteljstvo obavlja poslove pravne zaštite, imovine i imovinskih interesa općine Grude, njenih organa i drugih tijela koja se financiraju iz njenog proračuna, ili u odnosu na njih obavlja osnivačka prava.

Nadležnost i djelokrug rada pravobraniteljstva regulirana je Zakonom o javnom  pravobraniteljstvu ŽZH („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj: 13/07).

Poslove zastupanja pravobraniteljstvo obavlja u svim sudskim i upravnim postupcima u skladu sa Ustavom, zakonom, drugim propisima i općim aktima. U zastupanju javno pravobraniteljstvo po zakonu je ovlašteno preduzimati sve radnje koje je ovlaštena poduzimati stranka u postupku.

Pravobraniteljstvo vrši poslove zastupanja pred sudovima, upravnim organima, obrađuje predmete, sačinjava tužbe, ulaže redovne i izvanredne pravne lijekove, daje pravna mišljenja na ugovore imovinsko-pravne prirode, ugovore o koncesiji, sudjeluje u postupku prilikom dodjele građevinskog zemljišta fizičkim i pravnim osobama sukladno Zakonu o građevinskom zemljištu. U postupku donošenja zakona, drugog propisa i općeg akta kojim se uređuju imovinsko-pravni odnosi, zaštita vlasništva općine i dobara od općeg interesa, obvezno se pribavlja mišljenje mjerodavnog  pravobraniteljstva.

Osim navedenog, pravobraniteljstvo osigurava zakonito, stručno i efikasno vršenje poslova iz svoje nadležnosti, ostvaruje suradnju s općinskim tijelima, s pravosudnim tijelima i pravobraniteljstvima.

e-registar

Gradovi prijatelji

grad-prijatelj-slunj

grad-prijatelj-baldisero-to

 

KARTA GEOPORTALA

geoportal

PREGLED KATASTARSKIH PODATAKA

katastar

Vrijeme u Grudama

Temperatura: 22.2 °C
Tlak zraka: 988.2 mbar
Relativna vlaga: 42.0 %
Brzina vjetra: 5.0 m/s
Smjer vjetra: JI
Udar vjetra: 9.1 m/s
Količina oborina: 0.0 l
Ažurirano: 24.4.2019 17:00

ss2017

Prostorna osnova općine Grude

prostorna-osnova

Pretraživanje

trebizat-heritage-trails