NaslovnicaNovostiAnketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini 2019

Anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini 2019

anketa

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini (Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS) i u 2019. godini provode Anketu o radnoj snazi (ARS/2019). Anketa se provodi jednom godišnje, a prvi puta u Bosni i Hercegovini provedena je 2006. godine. Podaci dobiveni Anketom radne snage usporedivi su na međunarodnom nivou, jer je ista pripremljena u skladu sa preporukama i regulativama EU i ILO-a.

Anketa o radnoj snazi će se provesti na teritoriju cijele BiH u periodu od 08. 04. do 21. 04. 2019. godine na uzorku od 10.789 slučajno odabranih kućanstava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od toga u Federaciji BiH na uzorku od 5.969 kućanstava. Referentni tjedan u 2019. godini za ARS istraživanje je od 01. do 07. travnja.

Anketiranje uzorkom izabranih kućanstava, izvršiti će akreditirani anketari.

Anketom o radnoj snazi, pored demografskih, obrazovnih i drugih karakteristika stanovništva, prikupljaju se podaci o zaposlenosti, nezaposlenosti, podzaposlenosti, kao i podaci o zanimanju, radnom vremenu, trajanju radnog odnosa, dodatnom zaposlenju, školovanju i daljenjem usavršavanju, traženju posla itd. Prikupljeni podaci će omogućiti izračunavanje stope aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti koje su značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji.

Na osnovu podataka prikupljenih ovom anketom izračunavaju se ekonomske kategorije stanovništva i procjenjuju stope aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti, a podaci se publikuju u biltenu „Anketa o radnoj snazi“ za nivo Bosne i Hercegovine i po entitetima.

Za vašu kooperativnost i razumijevanje unaprijed se zahvaljujemo.

Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni. Upotreba, povjerljivost i zaštita podataka utvrđena je člancima od 36. do 42. Zakona o statistici u FBiH (Službene novine FBiH br. 63/03 i 9/09), i primjenjivat će se prilikom statističke obrade predmetnih podataka.

 

e-registar

Gradovi prijatelji

grad-prijatelj-slunj

grad-prijatelj-baldisero-to

 

KARTA GEOPORTALA

geoportal

PREGLED KATASTARSKIH PODATAKA

katastar

Vrijeme u Grudama

Temperatura: 13.7 °C
Tlak zraka: 987.1 mbar
Relativna vlaga: 98.0 %
Brzina vjetra: 1.4 m/s
Smjer vjetra: I
Udar vjetra: 3.4 m/s
Količina oborina: 0.0 l
Ažurirano: 24.4.2019 08:00

ss2017

Prostorna osnova općine Grude

prostorna-osnova

Pretraživanje

Investicijski-profil-Grude-ENG-WEB Page 01

trebizat-heritage-trails